Umetna inteligenca in lažne novice tema današnje Evropske noči raziskovalcev Ljubljana/Maribor/Koper

Evropska noč raziskovalcev bo danes postregla z dogodki v več kot 400 mestih po Evropi. Dogodek bo v Sloveniji potekal v sklopu projektov Humanistika, to si ti! s sloganom Človek, umetna inteligenca ter Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! z namenom znanost približati širši javnosti, so sporočili organizatorji.***
V okviru obeh projektov se bodo skozi vse leto zvrstili številni dogodki, vrhunec dogajanja pa bo danes.
Slavnostno odprtje Evropske noči raziskovalcev v sklopu projekta Humanistika, to si ti! bo v Centru Rog v Ljubljani. Tekom dneva bo tam potekal znanstveni bazar, na katerem bodo predstavili projekt in z njim povezane tematike. Udeleženci se bodo lahko spoznali z aktivnostmi Centra Rog, v katerem bodo predstavitve evropskih projektov, številne delavnice in okrogla miza o prevajanju literature in umetni inteligenci.
Pestro dogajanje bo tudi drugod po Sloveniji, kjer bodo obiskovalci lahko spoznavali raziskovalce, njihove dosežke in vpliv znanosti na življenje.
V Minoritski cerkvi v Mariboru bodo obiskovalci v okviru projekta Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! lahko prisluhnili diskusiji o manipulaciji raziskovalnih podatkov in idej, na rektoratu Univerze v Mariboru bo potekal dogodek Poslovna akademija odprte skupnosti, v nakupovalnem središču Europark pa bo bodo ves dan interaktivne predstavitve in stojnice.
Številne aktivnosti bodo tudi v Kopru, Izoli, Piranu in Rodiku. Na fakultetah primorske univerze bodo na različnih predavanjih in delavnicah strokovnjaki spregovorili o boju proti lažnim novicam in teorijam zarot, obiskovalci bodo lahko spoznali svet divjih živali, skozi spoznavanje arheoloških najdb pa tudi življenje Rimljanov. Obeleževanju Evropske noči raziskovalcev se bodo pridružili tudi na Univerzi v Novem mestu z dogodki pod naslovom Znanost na dosegu roke.
Evropska noč raziskovalk in raziskovalcev je po besedah organizatorjev eden najbolj znanih javnih dogodkov v Evropi. Vsako leto poteka zadnji petek v septembru s ciljem približati znanost in raziskovanje splošni javnosti, predvsem pa mladim. (konec)apo/maa/kab STA013 2024-09-27/05:00
×