Uporniška zvezdnica Elizabeth Taylor v novem dokumentarcu v drugačni luči London

Življenje Elizabeth Taylor je bilo običajno prikazano kot telenovela, kot zgodba o seksu in škandalu: osem porok, veliko diamantov in boj z odvisnostjo. Toda novi dokumentarec, ki ga bodo danes začeli prikazovati na BBC, želi igralko predstaviti v drugačni luči.***
Serija v treh delih Elizabeth Taylor: Rebel Superstar bo na BBC 2 na sporedu od petka, pri scenariju je sodelovala Kim Kardashian. Igralko prikazuje ne le kot dvojno oskarjevko, ampak tudi kot poslovno mogotko in kot pionirsko aktivistko, ki je na novo napisala pravila slave, poroča britanski The Guardian.
Ena ključnih sodelavk pri novi dokumentarni seriji je bila igralkina vnukinja Naomi Wilding, ki je prepričana, da je bil skrajni čas za novo vrednotenje filmske dive.
\"Oklevala sem, da bi sodelovala, vendar serija pripoveduje zgodbo moje babice iz bolj človeškega zornega kota,\" je povedala Wilding. Po njenih besedah dogodki zadnjih nekaj let kažejo, da smo pripravljeni na slavne pogledati z drugačnega zornega kota: \"Morda imajo denar in moč, vendar so še vedno zmotljivi ljudje z občutki.\"
Vnukinja je prepričana, da se lahko življenje njene babice uporabi kot opozorilo, kot priložnost za \"razmislek o tem, kako ženske prikazujemo v medijih\".
Uporniška superzvezdnica se ji zdi primeren naslov, saj je \"prekleto\" razmišljala o tem, da bi sledila svoji poti in se sama odločala. Vnukinja pravi tudi, da je bila Taylor predhodnica današnjih resničnostnih zvezd in vplivnežev: \"Bila je prva zvezdnica, ki je živela svoje življenje povsem javno. To ni bila njena izbira, vsaj na začetku. Toda sčasoma je to razumela in uporabila kot moč za nekaj dobrega.\"
Izvršna producentka dokumentarca je Kardashian, ki se ima za Taylorjevo varovanko. Z njo je opravila zadnji intervju, preden je umrla leta 2011, stara 79 let. Po njenih besedah je bila borka, ki je utirala pot. Bila je \"živi dokaz, da se lahko še naprej razvijate in spreminjate ter imate različna poglavja v svojem življenju\".
Kot je še povedala Wilding, se je njeno življenje odvijalo na naslovnicah, ki so bile, gledano skozi današnjo optiko, pogosto mizogine. Prvotno je bila produkt studijskega sistema, desetletja zatem pa so jo obravnavali kot blago. \"Njen prvi zakon je v bistvu uredil MGM. Pri 16 letih je na zaslonu poljubljala moške srednjih let. Veliko sem razmišljala o njej, ko se je zgodil #MeToo, in se spraševala, katere zgodbe bi delila.\"
Dokumentarec vsebuje doslej neobjavljene zvočne posnetke igralke, v katerih razmišlja o svojem življenju, in pričevanja iz prve roke iz njenega ožjega kroga, vključno s krščenko Paris Jackson, hčerko Michaela Jacksona. (konec)kb/mlj STA016 2024-09-27/05:30
×