Vlada o predlogih davčnih sprememb Ljubljana

Vlada bo danes po napovedih obravnavala paket predlogov davčnih sprememb, ki naj bi jih po potrditvi v DZ uveljavili z 2025. Med osrednjimi cilji svežnja so povečanje konkurenčnosti gospodarstva, ustvarjanje delovnih mest ter spodbujanje inovacij in investicij, na ministrstvu za finance pa v nadaljevanju napovedujejo še en zakonski paket.***
Ministrstvo za finance je osnutke zakonskih predlogov v javno obravnavo dalo v začetku junija, na podlagi javne obravnave in medresorskega usklajevanja pa je v sveženj, ki je pripravljen za sprejem na vladi, vneslo nekaj manjših sprememb.
Z bistvenim delom predlaganih ukrepov na ministrstvu sledijo ciljem povečanja produktivnosti in mednarodne konkurenčnosti gospodarstva oz. dviga dodane vrednosti. Med temi predlaganimi ukrepi je ugodnejša davčna obravnava za visoko kvalificirane kadre iz tujine. Poleg tega je predvideno olajšano nagrajevanje delavcev z delnicami in deleži, z ugodnejšo davčno obravnavo pa naj bi inovativnim zagonskim podjetjem pomagali pri nagrajevanju zaposlenih z deleži oz. opcijami za njihovo prodajo ter pri zagotavljanju likvidnosti.
Drugi del paketa ukrepov pa naj bi z odpravo pomanjkljivosti v davčnem sistemu ob izboljšanju konkurenčnosti povečal pravičnost sistema. Med predlogi, ki so v javnosti naleteli na kritike, je poseg v obdavčitev samostojnih podjetnikov z upoštevanjem normiranih odhodkov, t. i. normirancev.
Gospodarska združenja opozarjajo, da sveženj ne bo bistveno izboljšal poslovnega okolja oz. ga bo v delu celo poslabšal. Na ministrstvu medtem pripravljajo drugi paket predlogov, ki naj bi bolj celovito prenovil sistem.
Po pričakovanjih bi ministrski zbor lahko danes odločal tudi o 10-odstotnem zvišanju rtv-prispevka, ki je od leta 2012 nespremenjen. Po predlogu odloka, ki so ga pripravili na ministrstvu za kulturo, bi namesto 12,75 evra z novim letom znašal 14,02 evra. Predlog je naletel na nekaj pomislekov finančnega ministrstva pod vodstvom Klemna Boštjančiča, ki je med drugim izpostavil, da je financiranje le del težav Radiotelevizije Slovenije (RTVS). Več naklonjenosti je bilo zaznati med koalicijski partnerji.
Za sprejem odloka vlada nima več veliko časa. Zakon o RTVS namreč določa, da lahko vlada višino prispevka spremeni za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najpozneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto. Predlog odloka še ni uvrščen na dnevni red seje, a bi bil lahko ta ob začetku seje razširjen, vlada lahko odlok potrdi tudi dopisno. (konec)jes/mlu STA007 2024-08-28/00:30
×