Gorenjski glas pred volitvami in referendum

Časopis Gorenjski glas in priloge ter spletna stran www.gorenjskiglas.si volilne in referendumske kampanje spremlja in komentira po lastni presoji, v skladu s programsko zasnovo, ki Gorenjski glas opredeljuje kot neodvisni in politično nevtralni regionalni časopis. V presoji uredništva je izbor tem, sogovornikov, selekcija dogodkov, upoštevano je pravilo informativne pomembnosti. 

V času volilne in referendumske kampanje ne objavljamo propagandnih sporočil kandidatov/kandidatk, političnih strank in drugih organizatorjev volilne kampanje oziroma vseh drugih sporočil, ki imajo po presoji uredništva predvsem propagandni značaj. V skladu z zakonom o medijih objavljamo popravke oziroma odgovore na objavljene informacije, vendar objave zavrnemo vsem, ki popravke ali odgovore poskušajo izrabiti za prikrito volilno kampanjo. Prav tako v tem času ne objavljamo nenaročenih prispevkov in pisem bralcev, za katera presodimo, da vsebujejo predvolilna sporočila oziroma navijajo za tega ali onega kandidata/kandidatko oziroma kandidatno listo ali organizatorja volilne kampanje. 

Organizatorjem volilne kampanje so v skladu s cenikom volilnih oglasnih objav v Gorenjskem glasu in njegovih prilogah ter v spletnem časopisu zagotovljeni enaki pogoji za objavljanje volilnih propagandnih sporočil. Vsa plačana obvestila, propagandna sporočila ter predstavitveni članki in pogovori so posebej označeni in razpoznavni kot propagandno volilno sporočilo. Pri zahtevah po objavljanju propagandnih sporočil na določenih mestih časopisa spoštujemo vrstni red naročil.

Kandidati/kandidatke, njihovi zakoniti zastopniki, organizatorji volilne kampanje in drugi lahko v času volilne ali referendumske kampanje pritožbo na izvajanje teh pravil vložijo odgovornemu uredniku v pisni obliki. Vsebovati mora kratek opis očitane kršitve, predlog njene rešitve in naslov, na katerega bomo poslali odgovor. Odgovorni urednik na pritožbe odgovori v dveh dneh od prejema pritožbe.

Cenik političnih oglasnih sporočil lahko dobite v oddelku oglasnega trženja.