Navodila odgovornega urednika

1. Gorenjski glas je regionalni časopis

Gorenjski glas je regionalni časopis, ki izhaja dvakrat tedensko, skrbi predvsem za informiranje ljudi, ki živijo in delajo na širšem območju Gorenjske. 

Zato v Gorenjski glas spada vse, kar se za bralke in bralce na širšem območju Gorenjske pomembnega zgodi ali dogaja. 

To še zlasti velja za regionalne in lokalne informacije, pa tudi za informacije iz Slovenije in sveta, če so za Gorenjsko pomembne – »Slovenija na Gorenjskem«.

2. Gorenjski glas je neodvisen časopis

Gorenjski glas v nobeni obliki ni odvisen od nobene državne, gospodarske ali zasebne institucije oziroma organizacije. 

Odgovorni urednik vse publicistične odločitve sprejema avtonomno, po razmisleku, s kritičnim odnosom do dogodkov in dogajanj.

3. Gorenjski glas je odprt in toleranten časopis

Gorenjski glas zagovarja demokratično politično ureditev, pravno državo in tržno gospodarstvo.

Gorenjski glas je odprt in toleranten časopis, kar pomeni, da spoštuje človekovo dostojanstvo, svobodo veroizpovedi, svobodo vesti in svobodo mišljenja posameznika. 

Gorenjski glas zavrača desne ali leve ekstremistične tendence. 

Odgovorni urednik je publicistično odgovoren, zato odloča o vseh publicističnih vprašanjih.

4. Gorenjski glas je kritičen in objektiven časopis

Gorenjski glas pri vseh redakcijskih vsebinah dosledno spoštuje novinarska merila (kodeks novinarjev Slovenije).

Gorenjski glas poroča objektivno. Pri redakcijskih vsebinah je obvezno navajanje različnih virov in stališč, kar še zlasti velja za lokalna oziroma regionalna poročila. Člankov v drugih medijih v publicističnem smislu ni moč obravnavati kot vire informacij. V primeru uporabe prispevkov drugih medijev je treba navesti medij in novinarja, ki je prispevek podpisal.

Gorenjski glas je kritičen časopis, kritika mora biti utemeljena in pravična.

Gorenjski glas redakcijsko ni odvisen od oglasnih agencij in drugih posrednikov objav oziroma od njihovih interesov. PR-članki v prilogah in drugih publikacijah so kot takšni označeni (oglasi, objave), zato ni primerno, da je novinar podpisan. Mešanje oglasnih objav z redakcijskimi ni dopustno. 

5. Gorenjski glas je aktualen časopis

Gorenjski glas svoje bralce pravočasno informira o vseh pomembnih dogodkih, kar pomeni, da je poročilo objavljeno v prvi naslednji številki časopisa, izjemoma v drugi.

Zahtevi po aktualnosti se morajo prilagajati vsi, uredniki morajo stalno skrbeti, da pritisk na aktualnost člankov ne popusti. 

Gorenjski glas v poročilih in tematskih člankih lahko ustvarja tudi lastno aktualnost. 

6. Gorenjski glas je enoten časopis

Gorenjski glas je politično nevtralen in ekonomsko neodvisen in takšna programska zasnova mora biti razpoznavna v poročanju, predstavitvah, temah itd., da bralci vedo, kakšna je pozicija Gorenjskega glasa. 

Za uresničevanje programske zasnove je odgovoren odgovorni urednik, zato so njegove odločitve obvezujoče, njihovo upoštevanje se stalno preverja.

7. Gorenjski glas je dobro načrtovan časopis

Gorenjski glas je načrtovan na sejah uredništva, ki so sklicane pred izidom vsake številke časopisa. 

Letni načrt pripravi odgovorni urednik. Področni uredniki pripravijo izvedbene načrte za svoje področje.

8. Gorenjski glas je mnenjem naklonjen časopis

Politično nevtralna in ekonomsko neodvisna pozicija Gorenjskega glasa lahko pri nekaterih bralcih izzove razpravo, tudi opredeljevanje »za« in »proti«.

Gorenjski glas je naklonjen mnenjem, zato v časopis spadajo odgovori, odmevi, pisma bralcev, ankete, tudi posebna rubrika »za« in »proti«.

9. Gorenjski glas ponuja več kot samo novice

Gorenjski glas ponuja več kot samo novice.

Pri splošnih novicah, ki jih običajno najprej posredujejo elektronski mediji (radijski, televizijski dnevnik, spletni časopisi), se Gorenjski glas odziva tako, da predstavi ozadja, mnenja, pripravi analize in intervjuje.

Pri lokalnih novicah so prav tako predstavljena ozadja. Ni dovolj, da je predstavljena odločitev oziroma rezultat, Gorenjski glas mora prikazati, kako je do odločitve oziroma rezultata prišlo.

10. Gorenjski glas je dejaven časopis

Gorenjski glas sam išče teme in jih predstavlja, daje lastne poudarke in s tem ljudem ponuja 

teme vsakdanjih pogovorov. 

Gorenjski glas pripravlja odprte razprave o pomembnih temah (Glasove preje) oziroma druge javne pogovore. 

11. Gorenjski glas je koristen časopis

Gorenjski glas svojim bralcem pomaga pri njihovih težavah in skrbeh, zato skrbi, da pravočasno dobijo ustrezne informacije.

Gorenjski glas je komunikativen časopis, išče in ponuja dialog z bralci, kar zahteva visoko komunikacijsko pripravljenost, znotraj in zunaj. Komunikacija je dolžnost vseh sodelavcev Gorenjskega glasa, kar pomeni, da so vsi dolžni sprejeti komunikacijo in jo izpeljati v zadovoljstvo bralcev Gorenjskega glasa.

Gorenjski glas svojim bralcem ponuja uporabne in koristne informacije: servisne informacije v zvezi s pomembnimi dogodki, napovedi dogodkov, nasvete in napotke, tudi v obliki svetovalnih rubrik.

12. Gorenjski glas je zabaven časopis

Gorenjski glas bralce tudi zabava, zaželene so živahne predstavitve, hudomušna besedila z iskrivimi naslovi.

Prava mešanica tem in novinarskih oblik ustvarjajo vrednost časopisa, ki je tudi zaradi zabavnih vsebin tema vsakdanjih pogovorov med ljudmi.  

Pomemben je izbor slik. Bralec naj bo vedno znova presenečen – ne sme se dolgočasiti. 

Gorenjski glas za svoje bralce pripravlja tudi zabavne prireditve.

13. Gorenjski glas je razumljiv in lepo izdelan časopis

Gorenjski glas uporablja vsem razumljiv jezik. Zapleteni pojavi in postopki so opisani in pojasnjeni tako, da jih razumejo tudi nestrokovnjaki. 

Z bralci se nikoli in v nobenem primeru ne 'pogovarjamo' vzvišeno.

Gorenjski glas naj bi bralcem ponudil časopis brez napak. To pomeni, da mora biti narejen z vso skrbnostjo in znanjem. To navodilo morajo spoštovati vsi sodelavci.

14. Gorenjski glas je časopis, ki se stalno spreminja

Vsi sodelavci se morajo stalno prilagajati zahtevam in željam bralcev in oglaševalcev, kar z drugimi besedami pomeni, da je Gorenjski glas 'živ' časopis.

Razmišljanje in inovativnost sta stalna naloga vseh sodelavcev, ki s tem prispevajo k razvoju časopisa.

15. Možnosti elektronskega časopisa bodo optimalno in stalno uporabljene

Posebnosti in možnosti tiskane in elektronske izdaje Gorenjskega glasa morajo biti pri vsakodnevnem delu vedno vzajemno dopolnjene. 

16. Zdrava gospodarska osnova zagotavlja samostojnost in publicistično neodvisnost

Gorenjski glas skuša obdržati naklado in jo povečati. 

Vsi sodelavci si morajo pri svojem delu po najboljših močeh prizadevati za doseganje tega cilja, saj Gorenjskemu glasu le dovolj visoka naklada omogoča zdravo gospodarsko osnovo in s tem samostojnost in publicistično neodvisnost.

Navodila so bila sprejeta 30. julija 2004.