Sandi Muheljić, Mlad in neumen, / Foto: Aleš Senožetnik

Brez dlake na jeziku

Avtobiografija Mlad in neumen podjetnika Sandija Muheljića ​ne govori le o podjetništvu, ampak o tem, kako skovati uspešno in izpopolnjujočo življenjsko pot (in se ob tem zabavati). Mladim se približa z njim domačim, mladostniškim jezikom, a bodo marsikaj koristnega izvedeli tudi starejši bralci.

Kamničan Sandi Muheljić ima pri komaj 25 letih že precej izkušenj v podjetništvu. Diplomirani ekonomist po izobrazbi je med drugim ustanovil podjetje Kavion, ki se ukvarja z inovativnimi načini distribucije kave, bil je direktor kamniškega podjetniškega pospeševalnika KIKštarter in mentor mladim, ki stopajo na podjetniško pot. Če kaj, si ni predstavljal, da bo napisal knjigo. Pisanje nikoli ni bila njegova močna stran, in kot pravi, je imel z eseji in slovnico pri pouku slovenščine vedno težave.

»Hitrega zaslužka na pošten način ni. Tisti, ki ti prodajajo zgodbe o tem, kako hitro zaslužiti, so edini, ki bodo zaslužili v tej zgodbi,« v svoji knjigi pravi Sandi Muheljić.

A želja, da bi popisal svoje mladostniške izzive, napake in lekcije, dokler so spomini še sveži, je bila prevelika in nastala je avtobiografija Mlad in neumen. Kot kaže, je bila odločitev prava. Od maja, ko je knjiga izšla, je sam prodal že več kot tisoč izvodov, v to število pa niso všteti tisti, ki jih je moč kupiti v knjigarnah Mladinske knjige. Pravi hit je knjiga tudi med člani slovenskih knjižnic, saj prostega izvoda skorajda ni mogoče dobiti. V kranjski knjižnici je v čakalni vrsti 12 oseb, na knjigo boste čakali tja do konca novembra.

Podjetništvo ni za hitre zaslužke

Knjiga prekipeva od mladostniške energije, čemur je morda botrovalo tudi to, da je bilo besedilo napisano v nekaj koncih tedna na morju. Kot pravi avtor, je takrat kipelo iz njega, pisal je od jutra do večera, skoraj brez predaha. Pisanje je sočno in iskreno, avtor brez dlake na jeziku pripoveduje o svojih prigodah, uspehih in napakah. Ne manjka slengovskih izrazov, tu in tam začinjenih s kakšnim balkanizmom ali kletvico.

»Pomembno je, da čim prej začnete brati knjige, poslušati podkaste in si vzamete čas zase. Samo tako lahko spoznate, kaj si želite doseči, začnete razumevati svet okoli sebe in se učite.«

Sandijeva pot zagotovo ni vsakdanja. Odraščal je v podjetniški družini. Ko je oče odšel na delo v tujino, se je družina preselila v Avstrijo, Sandi pa se je kljub rosnim 16 letom odločil, da bo svojo pot nadaljeval v Sloveniji. Hitro je bilo treba odrasti, a si je pri tem vzel čas tudi za mladostniške norčije.

Kot priznava, je na podjetniško pot stopil, ker je »mlad in neumen« mislil, da je to najhitrejša pot do bogastva. Danes ve, da ni tako. »Podjetništvo ni za hitre zaslužke. Če hočeš hitro zaslužiti, bodi nategun, diler, ropar. Hitrega zaslužka na pošten način ni. Tisti, ki ti prodajajo zgodbe o tem, kako hitro zaslužiti, so edini, ki bodo zaslužili v tej zgodbi,« pravi nekje na začetku knjige, katere del je namenil svoji podjetniški poti. »Vsak projekt, ki sem ga začel, sem podrobno opisal – od ideje do realizacije in lekcij, ki sem se jih naučil,« nam je pojasnil v nedavnem pogovoru.

Od financ do Tinderja

A se knjiga ne osredotoča zgolj na podjetništvo. Začne z napeto zgodbo z izleta v Beograd, ki se bere skorajda kot kriminalka. Nato bralca vodi skozi odraščanje in ključne lekcije iz osnovne in srednje šole ter fakultete. Zadnji del pa se osredotoča na druga življenjska spoznanja, od financ in kapitalizma do prehrane, alkohola in celo osvajanja in zvez. Poglavje Tinder Battlefield, ki seveda govori o najbolj priljubljeni spletni aplikaciji za zmenke, začne z: »To aplikacijo bi morali po moje prepovedati.« Nadaljuje z analizo delovanja algoritma, nasveti za pripravo profila in dejanskega zmenka ter zaključi z lastno izkušnjo, ko je v določenem trenutku objavil celo plačljiv oglas na Facebooku, da išče dekle.

Komu je torej knjiga namenjena? Zagotovo mladim podjetnikom in mladim nasploh, a nikakor ne zgolj njim, je prepričan avtor. »Je za vse, ki se želijo naučiti, kako se spoprijemati z življenjskimi izzivi. Tudi starši in stari starši bodo skozi to knjigo morda bolje razumeli svoje otroke in vnuke ter čas, v katerem odraščajo.«

Najpomembnejši nasvet: berite knjige

Čeprav je naslov knjige Mlad in neumen, pa Sandi Muheljić v njej podeli kar nekaj dobrih nasvetov. Na moje vprašanje, kaj je najpomembnejše za mlade, odgovarja: »Pomembno je, da čim prej začnete brati knjige, poslušati podkaste in si vzamete čas zase. Samo tako lahko spoznate, kaj si želite doseči, začnete razumevati svet okoli sebe in se učite,« pravi in pri tem dodaja, da veliko ljudi bere, a prebranega ne procesirajo in analizirajo. »Zdi se mi pomembno, da si vzameš čas, da lahko razmisliš o prebranem in ga resnično razumeš,« pravi in dodaja, da je proces osebne rasti nujen, če želite uspeti na katerem koli področju, še posebno v podjetništvu. »Podjetnik ne more rasti, če ne raste kot oseba. Če nisi stabilen in dozorel kot oseba, boš težko razumel, kako uspeti v poslu,« je prepričan.

Še pred nedavnim je bil skeptičen, da lahko knjigo sploh napiše ali da jo bo kdo želel brati, a danes zagotavlja, da Mlad in neumen ni njegovo zadnje delo. Naslednja knjiga bo prišla ob prihodnjih življenjskih mejnikih.

×