Leja Brenkuš Porenta (v sredini) ob razglasitvi rezultatov / Foto: Osebni Arhiv

Leja Brenkuš Porenta (v sredini) ob razglasitvi rezultatov / Foto: osebni arhiv

Čaka jih evropsko tekmovanje

V sklopu Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju je sredi septembra potekalo tudi največje slovensko tekmovanje v poklicnih spretnostih – SloveniaSkills 2024, na katerem so zmago slavili tudi trije tekmovalci z Gorenjskega.

Zmaga je gorenjskim dijakom prinesla tudi vstopnice za evropsko tekmovanje EuroSkills, ki poteka izmenično vsako drugo leto in bo septembra prihodnje leto potekalo na Danskem.

Škofja Loka, Bled, Naklo – Na letošnjem tekmovanju SloveniaSkills ​se je 77 udeležencev pomerilo v 13 različnih panogah: frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT, razvoju spletnih strani, pohištvenem in stavbnem mizarstvu ter CNC rezkanju. V treh panogah so zmago slavili tekmovalci z Gorenjskega, in sicer Domen Filipič v CNC rezkanju, Leja Brenkuš Porenta v cvetličarstvu in Tine Filipič v kuharstvu. Zmaga jim je prinesla tudi vstopnice za evropsko tekmovanje EuroSkills, ki poteka izmenično vsako drugo leto in bo septembra prihodnje leto potekalo na Danskem.

Rezkal že kot osnovnošolec

Tekmovanje v panogi CNC rezkanje zaradi logističnih razlogov ni potekalo tako kot druga tekmovanja v Celju, ampak na Strojni akademiji na Ptuju, kjer so lahko zagotovili ustrezne stroje. Za nastop na Ptuju se je moral Domen Filipič, študent višje šole za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka, izkazati že na predtekmovanju v aprilu, saj se je na tekmovanje prijavilo kar 17 kandidatov, prvi trije pa so nato svoje znanje prikazali še na tekmovanju v septembru. Že za predizbor so morali v šoli ali podjetju pripraviti izdelek po delavniški risbi, ki so jo dobili vnaprej, podobno je bilo na tekmovanju na Ptuju, kjer je moral vsak tekmovalec prav tako najprej pripraviti program za izdelek, ki so ga nato izdelali na stroju. Kot nam je zaupal Filipič, se je z rezkanjem že kot osnovnošolec srečal v bratovi delavnici in pri njem opravljal tudi študentsko delo, zdaj pa ima pogodbo za štipendijo s podjetjem v Žireh, kjer se prav tako ukvarja z rezkanjem. Zaveda se izziva, ki ga čaka prihodnje leto na evropskem tekmovanju, saj se bo pomeril res z najboljšimi in najbolje usposobljenimi. »Po drugi strani me pa veseli, da bom tako lahko stkal vezi z res kompetentnimi ljudmi na tem področju.«

Njena želja je lastna cvetličarna

Leja Brenkuš Porenta, študentka višje strokovne šole na Biotehniškem centru Naklo, se je na tekmovanje v Celju uvrstila prav tako po predizboru, na katerem je sodelovalo petnajst tekmovalcev, na tekmovanju v Celju pa se jih v cvetličarstvu pomerilo osem. Tekmovalce so čakale štiri naloge: izdelava venca, priprava aranžmaja v steklu, pri katerem so morali uporabiti čim več različnih tehnik, kot so vezanje, pripenjanje, lepljenje, zabadanje in podobno, tretja naloga je bil šopek, vezan v roki, pri četrti nalogi pa so dobili veliko pleteno posodo, v kateri so morali ustvariti aranžma po lastnih idejah, je razložila Leja Brenkuš Porenta. Pri pripravah na tekmovanje je sodelovala z mentorico Polono Teran. »Z raznimi nasveti, kako izpeljati katere od mojih najbolj norih idej, pa mi je pomagal tudi Marjan Planinšek. V pomoč mi je bila še sodelavka in prijateljica Maša Troha, saj je pri takem tekmovanju zelo pomembna podpora prijateljev in družine.« Uvrstitev na evropsko tekmovanje Leji Brenkuš Porenta predstavlja nov izziv. »Sama od sebe zdaj pričakujem več kot prej, ker vem, da se moram dobro pripraviti na tekmovanje.« Novembra na povabilo ekipe SloveniaSkills​ potuje tudi na tekmovanje v Belgijo, kar bo po njenih besedah del priprav na evropsko tekmovanje. Verjame, da ji bo ta uspeh v prihodnje prinesel večjo prepoznavnost, kar ji bo gotovo prišlo prav pri uresničenju njene želje po odprtju lastne cvetličarne.

Veseli se novih izkušenj

V panogi kuharstvo pa se je najbolj izkazal Tine Filipič s Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, ki ga je za tekmovanje prijavil njegov šef iz Bledrose hotela. Tekmovanje je po njegovih besedah obsegalo pripravo jedi v štirih kategorijah: pozdrav iz kuhinje, topla predjed, glavna jed in sladica. »Za pozdrav iz kuhinje je bilo treba pripraviti vegansko jed, pri topli predjedi smo morali vsi uporabiti filet tune, za glavno jed smo pripravljali chateaubriand, pri sladici pa je vsak lahko ustvaril kreacijo po lastni zamisli.« Čeprav se je za tekmovanje sprva prijavilo sedem tekmovalcev, so se na koncu pomerili trije. Tine Filipič pravi, da se že veseli novih izkušenj, ki jih bo pridobil s pripravami na evropsko tekmovanje, pri čemer ne skriva želje, da bi se uvrstil še naprej na svetovno tekmovanje v poklicnih spretnostih. »Vsekakor bom to leto izkoristil, da se bom res dobro pripravil,« nam je še zaupal.