Kamniško Savinsjske Alpe, Franz Fuks, Bruno Baumann, Drejc Karničar / Foto: Foto: Alenka Brun

Franz Fuchs, Bruno Baumann in Drejc Karničar / Foto: Alenka Brun

Čudovita narava in gorski razgledi

Na Jezerskem so v Županovem kotu na velikem platnu predvajali dokumentarec z naslovom Kamniško-Savinjske Alpe in podnaslovom Mejni prehod na skrajnem jugu Avstrije. Dokumentarec je posnela avstrijska ServusTV v sklopu serije dokumentarcev Gorski svetovi (Bergwelten). Predstavi čudovito naravo in zgodbe te divje in lepe gorske skupine.

Dokumentarec je režiral Bruno Baumann in producirala avstrijska produkcijska hiša dreiD.at. Posnet je v nemščini in tokrat je bil opremljen s slovenskimi podnapisi. V njem sodelujejo slovenska in avstrijska zveneča imena, kot so uspešni alpinist Hans Wenzl, dvakratna evropska prvakinja v judu in sedaj navdušena planinka Sabrina Filzmoser, olimpijca, deskarja na snegu Anna Gasser (dvojna olimpijska prvakinja) in Clemens Millauer, plezalec Maximilian Fieger, smučarja alpinista Hannes König in Mario Meisterl, poznavalec Kamniško-Savinjskih Alp Erwin Bergthaler ter Pika Radmilovič, pohodniška vodnica in v tem primeru tudi prevajalka, saj je poskrbela za slovenske podnapise in prevode uvodnih nagovorov pred projekcijo na Jezerskem. V filmu nastopajo še koroški deželni gozdarski direktor Christian Matitz, geograf in glaciolog Miha Pavšek, plezalec in gorski reševalec Jaka Capuder, ekstremni smučar Andrej oziroma Drejc Karničar, oskrbnica Češke koče Karmen Klaura ter še vedno zveneče ime domačega alpskega smučanja, legendarni Bojan Križaj.

Preprosto Grintavci

Župan Jezerskega Andrej Karničar je pred predvajanjem dokumentarca izrazil veselje, da si ga bodo na Jezerskem, v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp oziroma Grintavcev, kot Jezerjani radi poenostavljeno imenujejo gorsko skupino, ogledali na velikem platnu. Bruno Baumann, svetovni popotnik, raziskovalec, publicist in ustvarjalec filmov, pa je s prisotnimi tudi kot idejni oče na filmski trak ujete zgodbe delil, kako je sploh prišlo do tega, da je dokumentarec nastal. Razložil je, da mu je o Kamniško-Savinjskih Alpah neprestano pripovedoval prijatelj, ki ga je spremljal na potovanjih po Tibetu in Himalaji, Nepalu. O tem, kako so lepe, mu je pravil – in ga navdušil do te mere, da sta jih obiskala. Omenil je tudi vizijo znanega dr. Johannesa Frischaufa, ki je že v svojih časih razmišljal o povezovanju narodov. Razmišljal je o tem, da bi gore povezovale, kar so želeli predstaviti tudi v filmu.

V dokumentarcu tako spoznamo Kamniško-Savinjske Alpe, razglede, ki jih ponujajo ob lepem vremenu, njihovo lepoto od blizu in s ptičje perspektive. Zaslutimo tako njihovo čudovitost kot prizvok temne strani, spoštovanje, ki ga vzbujajo, neskončen odmik od zvokov sveta. Navdušeno čakamo naslednji prizor. Spoznamo lepi čeveljc in turško lilijo, se poučimo o enem prvih naravnih rezervatov na avstrijski strani. Tu so še Češka koča, še stara Kranjska koča na Ledinah in znani sodobni bivak pod Skuto. Beseda nanese tudi na izginjajoči ledenik Skuta. Dokumentarec prikazuje tudi čas, ko vrhove pobeli sneg, ko nastopi zima, ki v Kamniško-Savinjske Alpe privablja rahlo drugačne gorske navdušence. Pri tem pa seveda zgodba ne more mimo bratov Karničar z Jezerskega. Dokumentarec večkrat omeni vrhunskega slovenskega alpinista in ekstremnega alpskega smučarja Dava Karničarja, ki se je pred leti usodno ponesrečil pri podiranju lesa, brat Drejc, ki v filmu tudi nastopa, pa se ga spominja – tako njega kot tudi njunih skupnih podvigov.

Tako kot se je jezerski župan zahvalil vsem nemško govorečim gostom, ustvarjalcem dokumentarca, ki so si vzeli čas in prišli na tokratno projekcijo, se je režiser Baumann najprej zahvalil Franzu Fuchsu, predstavniku ServusTV, ki ima velike zasluge pri nastajanju dokumentarca, potem pa tudi županu za podporo in koordinacijo, da je ekipa lahko delala in snemala.