Tudi mize so označene tako, da osebam z motnjami v duševnem razvoju olajšajo delo. / Foto: Maja Bertoncelj

Druga violina (2)

Druga violina uporabnikom CUDV Draga omogoča aktivno vključevanje v družbeno življenje in delovno okolje ter opravljanje koristnega, njihovim zmožnostim primernega dela, ohranjanje in pridobivanje znanja, delovnih spretnosti, socialnih in delovnih navad, uresničevanje lastnih idej in ustvarjalnosti ter občutek koristnosti in samopotrditve.

»Druga violina omogoča rast družbe in zaposlovanje ene najranljivejših skupin – oseb z motnjami v duševnem razvoju.«

»Nekateri uporabniki so v zavodu nameščeni celodnevno, drugi prihajajo na delo od doma. Skozi leta je v Drugi violini delo ali prakso opravljalo več kot 50 uporabnikov, trenutno pa jih izmenično delo opravlja 32. Glede na njihove zmožnosti in potrebe delajo po štiri ure, na izmeno so v Drugi violini prisotni trije uporabniki. Gostilna deluje v okviru storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji. Vsi ljudje, ki so vključeni v zavod CUDV Draga, imajo status invalida. Za svoje delo so upravičeni do nagrade, država pa jim mesečno izplačuje invalidnino. Vsak uporabnik, ki si želi opravljati delo v Drugi violini, se določeno obdobje uvaja. V praksi to pomeni, da nekaj mesecev prihaja individualno z učiteljem iz CUDV Draga. Skupaj se učita načina dela in bontona. Učitelj skupaj z zaposlenimi v Drugi violini oceni njegove sposobnosti, nato pa se glede na njegova močna področja skupaj odločijo, katero opravilo bo zanj najustreznejše,« je pojasnil Blaž Ostrež, vodja gostilne Druga violina v Ljubljani.

Delovni dan v Drugi violini ni enak prejšnjemu in ne naslednjemu. »Težko ga opišemo, saj je vsak dan drugačen. Delo z ljudmi z motnjami v duševnem razvoju je zahtevno in nepredvidljivo, kar zagotovo vpliva na naš delovni proces. Trudimo se, da dajemo prednost uporabnikom. Naš cilj ni dobiček, temveč omogočanje zaposlovanja oseb z motnjami v duševnem razvoju in njihov občutek koristnosti,« je povedal Ostrež. Ob obisku je zaznati, da se v Drugi violini prilagajajo lažjemu delu oseb z motnjami v duševnem razvoju. »Mize so označene v lahkem branju, prav tako so jedilniki prilagojeni, da uporabniki sami sprejmejo naročilo gosta. Osebe z motnjami v duševnem razvoju pripravljajo gostilno, preden se odpre, pripravljajo pribor, zlagajo perilo, sprejemajo naročila, nosijo hrano gostom in pospravljajo mize. Kljub vsem prilagoditvam pa dela sami ne morejo opravljati. V Drugi violini so poleg uporabnikov prisotni tudi redno zaposleni (kuharji in varuhi), ki pripravljajo hrano, urejajo administracijo in skrbijo za uporabnike in njihove potrebe ter imajo stik z gosti,« je opisal.

Druga violina obratuje že trinajsto leto. »Skozi leta smo se naučili veliko, zagotovo pa Druga violina omogoča vključevanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v lokalno in širšo populacijo. Njihov občutek koristnosti in zavedanje, da je to njihova zaposlitev, je uporabnikom v ponos in zadovoljstvo,« je povedal Ostrež in dodal, da začetki niso bili lahki. »Orali smo ledino na neraziskanem področju pri nas. Z različnimi projekti smo obiskali države, kjer so takšno prakso že vpeljali, in dobili koristne informacije. Trenutno smo v Sloveniji še vedno edina gostilna s takšno zgodbo, vendar imajo tudi druge ustanove željo po taki obliki zaposlitve.«

Vsem željam po delu zaradi velikega zanimanja med uporabniki ne morejo ugoditi. »Zaradi kadrovske problematike Druga violina obratuje le v dopoldanskem oziroma popoldanskem času, in ne ves dan. Administracija in iskanje ustreznega kadra sta zahtevni opravili, vendar ne glede na vse težave in prepreke zaposleni prihajamo na delo s srcem, saj Druga violina omogoča rast družbe in zaposlovanje ene najranljivejših skupin. Gosti, ki nas obiščejo, so presenečeni nad njihovo srčnostjo in odkritostjo. Druga violina ozavešča družbo o pomenu sprejemanja drugačnosti, predvsem pa ponuja odlične možnosti za socialno vključevanje,« je zaključil Ostrež. (Konec)

×