Luna nagajiva (9. del)

{infbox-new-50}9979{/infbox-new-50}

Zato pa še živimo:
– Friderik Irenej Baraga, znan tudi pod imenom indijanski škof, misijonar med severnoameriškimi Indijanci, se je rodil v Mali vasi pri Dobrniču 29. 6. 1797. Indijance je učil brati in pisati. Bil je eden največjih misijonarjev 19. stoletja.
– Prvi slovenski kardinal Jakob Missia se je rodil
30. 6. 1838 na Moti pri Ljutomeru.

Komunizem

V Rusiji so si (z luno ali brez nje) kot višjo stopnjo socializma izmislili komunizem. Evropska skupnost ga je (seveda kasneje) uradno razglasila za zločinskega. Zdaj Evropska unija v svoje vrste ne sprejme držav, dokler skupaj s sosedi pravno ne priznajo svojih mej … Nekaj let pred svetovno vojno so namreč ruski komunisti zvabili v šolanje simpatizerje iz skoraj vseh držav sveta. Ti so kasneje, vsak v svoji državi, že pred vojno, na katero so računali, začeli pomore ljudi, ki bi jim lahko bili kasneje najbolj konkurenčni.

V Sloveniji je na to početje najbolj jasno, dokazljivo in prepričljivo opozoril dr. Jože Možina v svoji knjigi Slovenski razkol. V njej tudi pomaga razkriti nekaj z zlobo podtaknjenih laži, katerim so (ali pa smo) včasih nasedli. Kasneje so se »šolani komunisti« razkropili po različnih strankah in si kot v deroči vodi izmišljali nove obraze in naslove strank, tako da je naziv komunizem izginil iz njihovih imen.

Čas ali pa luna nagajiva sta po načelu za ljubi kruhek pripeljali do tega, da nekdanji komunisti niso več komunisti … – vseeno za katero stranko gre. Tako je eden od njihovih vodij po naključju uradno postal predsednik prve samostojne slovenske države, ki naj bi nastala po njegovo »proti mojemu prepričanju …«

×