Mlade odbojkarice iz Srbije je prišel pozdravit tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. / Foto: Tina Dokl

Mednarodno športno povezovanje

V Kranju so se ta mesec okviru poletnega odbojkarskega tabora mudile srbske odbojkarice iz športnega kluba Champ 07 iz Novega Sada. Prvi tovrstni tabor in Slovenija sta jih preprosto navdušila.

Kranj – Tabor, ki je potekal od 1. do 8. avgusta, je rezultat uspešnega sodelovanja med Polono Kogovšek Karmous, koordinatorko in organizatorko projekta iz Kranja, in dr. Bogdanom Tomićem, direktorjem kluba iz Novega Sada, ki sta se odločila, da združita moči in pripeljeta mlade srbske športnice v Slovenijo. Prihod mladih odbojkaric iz Srbije je bil načrtovan z željo po ohranjanju dolgoročnih stikov med Slovenijo in Srbijo ter predvsem med mestoma Kranj in Novi Sad. Dekleta so bila nastanjena v Dijaškem domu Kranj, treninge in aktivnosti pa so imela v telovadnici Gimnazije Franceta Prešerna, kjer so imela priložnost trenirati na novih, prenovljenih tleh.

»Vesela sem, da nam je uspelo uresničiti to idejo. Kranj je športno mesto z odlično infrastrukturo, zato je bil očiten izbor za ta kamp,« je povedala Polona Kogovšek Karmous. Poudarila je, da je Kranj znan po športni dejavnosti svojih prebivalcev in po svoji primerni športni infrastrukturi. »Kranjčani so športno aktivni, mesto pa nudi vse potrebno za izvedbo takšnega kampa.« Program kampa je bil skrbno načrtovan, da bi zadovoljil potrebam udeleženk različnih starostnih skupin. Poleg treningov so imele odbojkarice priložnost obiskati številne znamenitosti, kot so Šmarjetna gora, Trst, Ljubljana, Bled, Bohinj in Celovec. »Aktivnosti so bile prilagojene tako, da so športnice lahko doživele različne vidike Slovenije,« je dodala koordinatorka. »Želimo, da uživajo, vidijo lepe stvari in se še kdaj vrnejo.«

Prihod mladih odbojkaric iz Srbije je bil načrtovan z željo po ohranjanju dolgoročnih stikov med Slovenijo in Srbijo ter predvsem med mestoma Kranj in Novi Sad.

Navdušeni nad Slovenijo

Tudi dr. Bogdan Tomić je izrazil navdušenje nad izkušnjami v Sloveniji. »Slovenija je prečudovita, zelena in čista dežela z zelo prijetnimi ljudmi,« je povedal. »Vse je na zelo visokem nivoju, Polona nam je izjemno pomagala pri organizaciji in res moram reči, da smo veseli, da smo lahko v okolju, kjer smo nekako izolirani od širšega dogajanja in se lahko popolnoma osredotočimo na fizični, mentalni in intelektualni razvoj.« Čeprav je to prvi odbojkarski kamp tega kluba v Kranju, so upi za prihodnost veliki. Polona Kogovšek Karmous in dr. Bogdan Tomić se že veselita možnosti nadaljnjega sodelovanja. »Planirali smo prihod 150 otrok, a z udeležbo 100 otrok smo kljub vsemu zadovoljni, saj gre za prvo izvedbo,« je dejala Polona Kogovšek Karmous. »Verjamem, da bo to le začetek dolgotrajnega partnerstva med obema mestoma.« Pozdravit jih je prišel tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki jim je zaželel dobrodošlico in na kratko predstavil Kranj.

Zadovoljstvo s programom, načinom dela in Slovenijo nasploh pa so izrazili tudi otroci. »Vse je tako prečudovito, ni velike gneče, narava je res prekrasna, obkrožajo nas gore. Res je neverjetno. Bili smo na Bledu, ki je čudovit,« so povedale udeleženke kampa Iskra Veselinović, Tara Radujković in Andjelija Buha. »Hrana je odlična, res se nimamo kaj pritoževati. Vsi so zelo prijazni in vsekakor se želimo vrniti.«

×