Drobnjakovi štruklji »na žup« so se deset minut kuhali v črni kuhinji. / Foto: Primož Pičulin

Drobnjakovi štruklji »na žup« so se deset minut kuhali v črni kuhinji. / Foto: Primož Pičulin

Mesec drobnjakovih štrukljev »na​​ žup«

Zavod Poljanska dolina je v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane v Dvorcu Visoko že drugo leto zapored pripravil mesec drobnjakovih štrukljev »na žup«​, tokrat z naslovom Zavita tradicija, servirana z mladostjo. Omenjeno jed bo v Dvorcu Visoko ob koncih tedna moč pokušati do 9. februarja.

Visoko – V Zavodu Poljanska dolina so pred tremi leti v okviru Zelenega dneva Poljanske doline začrtali smernice za nadgradnjo kulinarične ponudbe v Poljanski dolini. Kot najbolj značilno jed so prepoznali drobnjakove štruklje »na žup«​, domačo jed na žlico, ki je pogosto na jedilnikih domačinov. Lani so z namenom oživljanja in razvoja tradicionalne lokalne kulinarike v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane v Dvorcu Visoko pripravili prvi mesec te domače jedi. S strokovnjaki s področja etnologije, kulinarike, gostinstva in turizma so spregovorili o njenem pomenu, podobi, postrežbi in možnostih za vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom. Letos pa so k sodelovanju povabili mlade, saj so za rdečo nit izbrali vlogo mladih pri ohranjanju lokalne kulinarične tradicije.

»Lani je bilo jasno povedano, da je Poljanska dolina tista, v kateri je kulinarika doma, in našli smo drobnjak ter izdelke iz drobnjaka. Glede na lanskoletni odziv smo se odločili, da gremo naprej – in to pot začenjamo letos z mladimi, to je pa tudi bistvo sporočila današnje novinarske konference, saj je danes tisti dan, ko bodo naši šolarji pokazali korake izdelave drobnjakovih štrukljev 'na žup'. Z obema osnovnima šolama in podružnicami sporočamo, da je zavita tradicija, ponujena z mladostjo, tisto, kar poganja močno drevo drobnjakovih štrukljev v Poljanski dolini – in to je zgodba, ki se bo širila tudi naprej. In ta lokalna tradicija, ki je res močna, je moja želja, da pride v vsako hišo in vsako osnovno šolo,« je na torkovi okrogli mizi v Dvorcu Visoko povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

Postregli več kot dvesto porcij

Lani so v mesecu drobnjakovih štrukljev v Dvorcu Visoko postregli več kot dvesto porcij te domače kulinarične specialitete. Kot pravi Martina Ambrožič Tušar iz Zavoda Poljanska dolina, pa jih imajo v Dvorcu Visoko na voljo skozi celo leto. »Opažamo, da je jed vedno bolj razpoznavna, so pa med gosti tudi taki, ki se prvič srečujejo z njo in so navdušeni,« je povedala Ambrožič Tušarjeva. Nad drobnjakovimi štruklji so navdušeni tudi osnovnošolci, ki to domačo kulinarično posebnost spoznavajo v okviru šolskih učnih vsebin. »Predvsem se otroci o drobnjakovih štrukljih pogovarjajo pri pouku, v vseh razredih, ker je to del njihove tradicije, ki jo spoštujejo in spodbujajo tudi učiteljice pri izbirnih predmetih in raziskovalnih nalogah. V nadaljevanju pa pričakujem, da se bomo odločili tudi za kakšen večji dogodek, morda za kulinarično tržnico ali pa za kakšen dogodek tekmovalne narave, medgeneracijski, med šolami na Škofjeloškem,« je povedala Nataša Grom, ravnateljica Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas. Skozi različne projekte, raziskovalne naloge in šolsko delo drobnjakove štruklje spoznavajo tudi učenci Osnovne šole Poljane, pravi ravnatelj Tomaž Lang. »Mi imamo kar nekaj teh vsebin v okviru rednega pouka, potem so tu še izbirne vsebine, kjer je veliko kuhanja. Sedaj bo prišel še razširjeni program, kjer bomo lahko ponudili otrokom še več možnosti, da se tem ukvarjajo. So se pa letos učenke z mentorico Ireno Tehovnik lotile tudi priprave raziskovalne naloge in tako pri izbirnem predmetu zdaj raziskujejo in kuhajo drobnjakove štruklje.«

Zadišalo iz črne kuhinje

V visoški črni kuhinji je dišalo po sveže pripravljenem testu, narezanem drobnjaku in drobnjakovih štrukljih, ki so jih pod vodstvom mentoric pripravile učenke Neža Stanonik, Maruša Šubic, Angelika Strel in Anamarija Jurčič z Osnovne šole Poljane in Podružnične šole Javorje ter Ula Možina, Jerca Strel, Zala Kržišnik, Teja Pilar, Nika Miklavčič in Eva Šega z Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas ter podružničnih šol Sovodenj in Lučine. V praktični predstavitvi so obiskovalcem pokazale, iz katerih sestavin in kako se zamesi testo, kako debelo in na kakšen način se razvalja, kako se namaže in posuje z drobnjakom, kako se štruklji pravilno zavijejo ter kako se narežejo s pomočjo krožnika in skuhajo v slani vodi z dodatkom masla.