Consegna pettorali / Foto: Ph Roberto Roux

Na tekih z izjemno kuliso

Za rekorderjem kolesarjenja s ponijem na Vršič in do lani teka na Letalnico bratov Gorišek v Planici sta dve ekstremni tekaški preizkušnji. Luka Kovačič uspešen v pogorju Mont Blanca in ob vznožju Matterhorna.

Kranj – Gorski tekač in turni smučar Luka Kovačič je v avgustu nastopil na kar dveh izjemno ekstremnih tekaških preizkušnjah, katerih cilja sta bila skoraj 3500 metrov visoko.

S sezono zadovoljen

Najprej je na tekmi Vertikal VK2, teku v pogorju Mont Blanca, osvojil drugo mesto. »To je bil poseben gorski tek čisto po mojem okusu s startom v centru italijanskega Courmayeurja in ciljem na gornikom zelo znanem vrhu Pointe Helbronner (3462 m n. m.). V slabih 11 kilometrih je bilo dobrih dobrih 2200 metrov vzpona. Tek ima že nekajletno tradicijo z izjemno kuliso, saj imaš pred seboj vseskozi južno steno Mont Blanca, na vrhu pa pogled na vse najpomembnejše vrhove Evrope. Z drugim mestom, takoj za zelo dobrim italijanskim tekačem in prijateljem Williamom Boffelijem, moram biti zadovoljen,« je pojasnil odličen gorenjski športnik.

»Družina je zame brez dvoma najlepša in najpomembnejša stvar, ki jo imaš v življenju, in ni ga uspeha, ki bi to prekosil. Zato je kar nekaj prilagajanja in usklajevanja, ampak na koncu nekako gre.«

Pretekli teden je bil v Zermattu, kjer se je izkazal še na ekstremni preizkušnji Matterhorn Ultraks, ki je štela za svetovno serijo v t. i. skyrunningu kot najbolj ekstremna in tehnično zahtevna v sezoni. Zaključila se je 3406 metrov visoko. Po več kot štirih urah teka je bil deveti, kar pomeni, da je izboljšal lansko 16. mesto. Kljub vsemu ni bil povsem zadovoljen, saj pravi, da se mu tekma v celoti ni izšla po načrtih. »Na startu je bilo veliko odličnih tekačev, tako da je bil boj do konca. Imam novo uvrstitev v najboljšo deseterico, so pa še možnosti za izboljšave,« je pojasnil. Cilj obeh tekov je bil na visoki nadmorski višini. »Če je pripravljenost prava, višina ne igra kakšne posebne vloge,« je dodal nekaj besed na to temo.

Z dosedanjo sezono v gorskem teku je zadovoljen. »Bila je kar uspešna. S tekem svetovne serije v skyrunningu imam stopničke z Madeire, kjer sem bil 3., 6. mesto iz Avstrije in sedaj še 9. iz Zermatta. Poleg tega sem bil tretji na enem najbolj strmih vertikalnih kilometrov na svetu v Dolomitih (Vertical Col di Lana), kjer v 1,9 kilometra premagaš točno tisoč višinskih metrov. Predvsem ker poleti nastopam v teku, pozimi pa v turnem smučanju, ne tekmujem veliko, saj želim priti na tekme pripravljen, kar pa ob prevelikem obsegu ne gre.« Septembra ga v Italiji čaka še ena preizkušnja svetovne serije v skyrunningu, v načrtu ima tudi tekmo RedBull400 v Innsbrucku. Planiške velikanke letos v koledarju ni.

Z enim očesom že v zimi

Priznava, da z enim očesom že pogleduje proti zimi in sezoni v turnem smučanju, športu, ki bo leta 2026 v Cortini d'Ampezzo del olimpijske družine. »Zagotovo ima turno smučanje zdaj večjo težo, saj imamo možnost, da se uvrstimo na prihodnje olimpijske igre in tam dobro tekmujemo. Na zimsko sezono se želim kar se da dobro pripraviti, narediti vse, da bi bil konkurenčen najboljšim. To je vedno moja motivacija.« Luka Kovačič je na vrhu lahko na tekmah, ki trajajo le nekaj minut, in tudi na tistih okrog pet ur. »Težko rečem, da bi bile katere prioriteta. Pripravljam se enako in to mi omogoča, da lahko povsod tekmujem na visokem nivoju,« je povedal.

Poleg tega, da je športnik, je tudi partner in oče. »Usklajevanje športa in družine je poglavje zase. Družina je zame brez dvoma najlepša in najpomembnejša stvar, ki jo imaš v življenju, in ni ga uspeha, ki bi to prekosil. Zato je kar nekaj prilagajanja in usklajevanja, ampak na koncu nekako gre. Potrebnih pa je veliko več discipline in organizacije, kot ju je bilo prej. Zares cenim športne šampione, ki imajo tudi družino. V mojih očeh so to zares uspešni športniki z veliko začetnico,« je zaključil.

×