Maks Pogačnik čokoladnica Molinet Lipnica / Foto: Tina Dokl

Maks Pogačnik je mladi mojster čokolade, ki v Hiši čokolade Molinet nadaljuje družinsko tradicijo, ki jo je leta 1999 začel oče Uroš. / Foto: Tina Dokl

Najboljši praline je navdihnil mamin vrt

Naj praline Festivala čokolade, ki ta konec tedna poteka v Radovljici, je izdelal mladi mojster čokolade Maks Pogačnik iz Lipnice pri Kropi. Okus berry blaze je navdihnil mamin vrt, na katerem najde vse, od jagodičevja do pekočih začimb. In tako se je rodila ideja za zmagovalni praline iz črnega ribeza in čilija.

Lipnica pri Kropi – »Odraščal sem v očetovem čokoladnem ateljeju. Sanje vsakega otroka, kajne? Pred dobrimi tremi leti pa sem zbral pogum za nadaljevanje družinske tradicije. Še vedno vse ustvarjam ročno, po skrbno izbranih Uroševih recepturah, ki jih občasno začinim s svežimi idejami iz svoje kulinarične kilometrine.«

Tako se na čisto novi spletni strani predstavlja Maks Pogačnik, mladi mojster čokolade iz Hiše čokolade Molinet iz Lipnice pri Kropi, avtor letošnje naj praline Festivala čokolade. V njej je združil okuse črnega ribeza, čilija in čokoladnega ganaša v temni čokoladi. Navdih je našel v maminem vrtu, na katerem najde vse, od jagodičevja do pekočih začimb.

Očetova dediščina

Oče Uroš (žal že pokojni) pa je tisti, ki je Maksa vpeljal v svet čokolade, in ta še danes uporablja njegove recepte. Uroš je bil pred četrt stoletja eden prvih mojstrov izdelave pralinejev pri nas in čokoladna delavnica je zrasla v domači hiši, kjer Maks ustvarja še danes. Očetove recepte nadgrajuje s svojo mladostno drznostjo, ideje išče v knjigah in na spletu in tako nastajajo različni vrhunski projekti. Eden takšnih je čokoladna tablica, polnjena s certificiranim slovenskim medom, ki je ovita v razgradljiv papir s semeni medovitih rastlin in je nastala na povabilo Turizma Radovljica in v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije.

Maks je izdelal tudi čokoladno ruleto, ki je vsakič velika atrakcija Festivala čokolade.

V sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled je izdelal Riklijev čokoladni medaljon. Izjemen je bil projekt Potica, vseh pralinejev kraljica!, v sklopu katerega je ustvaril omejeno serijo ročno izdelanih pralinejev, vsak pa je nosil okus ene izmed regij – orehov, makov, pehtranov, mandljev – in bil zasnovan kot mini poklon tradiciji v sodobni obliki. Pri tem so na podlagi potičnika, v katerem se je pekla tradicionalna slovenska potica, izrisali 3D model za izdelavo čokoladnih pralinejev, skice poslali v Belgijo, kjer so po naročilu izdelali kalupe. Model za izdelavo pralinejev so tudi patentirali, je povedal Maks, čokoladne potičke pa bodo v prihodnje imeli v ponudbi ves čas.

Lešnik, pistacija, tiramisu ...

V teh dneh pred festivalom je Maks v čokoladni delavnici od jutra do večera, pomagajo mu sestra Katja in njen Branko, na pomoč priskoči mama Melita, ima tudi pomoč nekaj mladih slaščičark. Poskrbeti želijo, da bodo vsi obiskovalci njihove stojnice prišli na svoj račun, poleg nagrajenega pralineja bodo lahko izbirali tudi pralineje drugih okusov, kot so lešnik, pistacija, cheescake, tiramisu, slana karamela, novost bodo polnjene čokoladne tablice. Maks pa je za festival izdelal tudi čokoladno ruleto, ki je velika atrakcija festivala. Prvo je leta 2017 izdelal oče Uroš, ki mu je prinesla ure in ure načrtovanja, Maks pa mu je že takrat pomagal. Pred tremi leti jo je prvič izdelal sam, tako pa je tudi letos.