Borut Pahor v pogovoru z Renato Kosec / Foto: Ales Senozetnik

Borut Pahor v pogovoru z Renato Kosec / Foto: Aleš Senožetnik

Nekdanji predsednik države osebno

Od anekdot iz zakulisja mednarodne diplomacije do zmag in porazov v politiki, družbenih medijev in vzornikov … Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je pred kratkim spregovoril v Domžalah.

Domžale – Borut Pahor skoraj dve leti po sestopu s predsedniške funkcije ostaja ena najbolj priljubljenih oseb iz sveta politike pri nas, kar se je pokazalo tudi ob nedavnem obisku v Domžalah, ko je bila dvorana skorajda premajhna za vse, ki so želeli prisluhniti sproščenemu pogovoru predsednika in domžalske županje Renate Kosec.

Nisem bil dovolj zrel

Obiskovalci so prišli na svoj račun. Pahor je v uvodu osvetlil obdobje vodenja vlade, ki jo je prevzel bolj zaradi pripadnosti do stranke kot zaradi lastnih želja. »Za to nisem bil dovolj zrel. Za vodenje vlade morate biti politično in osebnostno zelo zreli,« je dejal in dodal: »Ko izbiramo ljudi za najtežje funkcije v državi, se moramo zavedati, da je dobro, da imamo opravka z ljudmi, ki so naredili tudi napake in so se iz njih kaj naučili.«

Ljudem se je približal z dvema inovativnima predsedniškima volilnima kampanjama: »Ko sem delal kot smetar v Murski Soboti, sem opažal, da so ljudje počakali, da sem prišel mimo, in takrat prinesli smeti. Zraven pa tudi kakšno vino ali 'šnopc'.«

Na vprašanje županje, zakaj je svojo knjigo naslovil z Zmaga je začetek, je odgovoril: »Ko sem bil mlad, sem bil prepričan, da je najpomembnejša zmaga na volitvah. Ko pa sem v politiki odrasel, sem razumel, da ti s tem volivci dajo šele kredit, ki ga moraš vrniti.«

Prepričan je, da ne more biti vsak politik. Kot pravi zgodba, vsakdo v sebi hrani bodisi dobrega ali slabega volka. »Danes imamo vse preveč politikov, ki hranijo slabega volka in s tem zmagujejo na volitvah,« meni in dodaja, da mir ni samoumeven. »Če ga ne bo več, bomo šli skozi zelo surove čase.«

Obiskovalci so nekdanjega predsednika spoznali tudi z bolj sproščene plati. Občinstvo je nasmejal z nekaterimi anekdotami iz ozadja mednarodne politike, o »žuru« s Putinom med obiskom v Ljubljani, o tem, kako je izčrpal varnostnike na enem izmed tekov v naravi in tudi kako ga je mama spravila v zadrego z delom na črno v Italiji. Kot je še dodal, ga je mama naučila točnosti. »Z zamujanjem sporočaš, da misliš bolj nase kot na druge,« je dejal in tudi v državnem zboru uveljavil pravilo, da se seja začne ob uri.

Njegov vzornik je sin Luka. »Je bolj zrel, kot sem bil jaz v njegovi starosti, ima moralne kompase, ki so zavidanja vredni,« je pojasnil Borut Pahor in pristavil, da ima velike zasluge za to njegova partnerka Tanja.

Najpomembnejši je stik v živo

Kot ena izmed najbolj priljubljenih oseb na Instagramu in Facebooku je spregovoril tudi o družbenih omrežjih. »Tudi tisti, ki so me pred kakšnimi desetimi leti zaradi tega kritizirali, so danes tam,« pravi in meni, da je to zgolj eden od načinov, da se približaš ljudem, čeprav pristnega stika v živo družbena omrežja ne morejo nadomestiti, kar danes politiki podcenjujejo. »Tudi če greš med ljudi, ki se ne strinjajo s tabo, je bolje, da ti to povedo v obraz,« je prepričan.

Ena od sodobnih težav je tudi sovražni govor, tako na spletu kot drugod. Priznal je, da prizadevanja za njegovo zmanjšanje še niso obrodila pravih sadov in bo na tem področju potrebno vzgajanje vseh. »Obstali bomo samo, če se bomo poskušali razumeti. Za ta narod bi bilo usodno, če bi se razdelili,« je zaključil.