Eva Močnik (desno) z Urško Žigart, zaročenko Tadeja Pogačarja. Na letošnjem Touru so jo nekateri navijači zamenjali zanjo. "Zanimivo je bilo biti Tadejeva Urška," se spominja. / Foto: Osebni Arhiv

Ni Tadejeva Urška, Eva je

Eva Močnik je dekle, ki je v ozadju navijaškega profila Tadeja Pogačarja z več kot 65 tisoč sledilci. Najbolj gledan je bil v času letošnje Dirke po Franciji. Rekordna mesečna statistika beleži 5,1 milijona ogledov.

Tadej Pogačar s Klanca pri Komendi, najboljši kolesar na svetu, ima veliko navijačev. Med njimi je tudi 20-letna Eva Močnik iz Radomelj, ki skrbi za profil Pogacarfanclub na družbenem omrežju Instagram. Ta je vse bolj znan in obiskan.

»Profil sem ustvarila aprila leta 2021. Spremljam kolesarstvo in sem si rekla, zakaj ne bi bila jaz tista, ki objavlja novice o tem športu in obvešča navijače. Bilo je popolnoma spontano, da po svojih treningih ne gledam objav, ampak jih ustvarjam in se ob tem še kaj novega naučim. Tadeja Pogačarja sem izbrala, ker je ravno takrat zmagal na dirki Liege–Bastogne–Liege. Objavo sva takrat pripravila skupaj z bratom dvojčkom Martinom,« je pojasnila.

Letos prvič na Touru

Eva Močnik prihaja iz Radomelj in je že od otroštva predana športu. »Sem vztrajna. Rada imam šport, dobro glasbo in rada poprimem za metlo. (smeh) Večina me pozna kot tekačico na smučeh in veliko ljubiteljico kolesarstva,« pove na kratko nekaj o sebi. Sledenje in ustvarjanje kolesarskih novic ji je v veliko veselje. Informacij za objave je dovolj. Vseskozi je na preži za novimi. »Sledim tako Tadeju kot njegovi zaročenki Urški Žigart. Gradiva je veliko, le uporabiti ga moraš pravilno. V objavah povezujem tudi druge slovenske kolesarje (Luko Mezgeca, Mateja Mohoriča, Primoža Rogliča …).« Tadej je seznanjen, da prav Eva stoji za njegovo navijaško stranjo. »Vprašala sem ga, ali mu je v redu, da to počnem, in je bil vesel. Napisal mi je, da mi dobro gre, da je kar presenečen, koliko sledilcev ima profil,« je vesela njegovega odziva.

»Tadeja sem vprašala, ali mu je v redu, da sem vzpostavila njegov navijaški profil in da ga urejam. Bil je vesel. Napisal mi je, da mi dobro gre, da je kar presenečen, koliko sledilcev ima.«

To njeno ljubiteljsko delo ji je prineslo tudi nove priložnosti. Letos je šla tako prvič na Dirko po Franciji. »Na Tour sem šla z agencijo s pomočjo enega izmed Tadejevih sponzorjev in zato sem jim zelo hvaležna. Spremljala sem zadnje tri etape. Sem brez besed. Noro! Vsak dan je bil zanimiv in poseben. V tako kratkem času sem doživela veliko.« Še danes se nasmeje ob spominu, da so jo nekateri navijači ob trasi zamenjali za Tadejevo Urško. »Imam svetle lase in zaradi kolesarskih treningov se mi poznajo 'kolesarske hlače in rokavčki'. Nekateri so verjeli, da sem Urška. Bilo je kar zanimivo.« S Tadejem in Urško se ji sicer na Touru ni uspelo srečati, za kar ji je nekoliko žal, a brez novinarske akreditacije to ni bilo mogoče.

Z Dirke po Franciji je za profil Pogacarfanclub na Instagramu pripravila kar nekaj objav. Če bi ji uspelo priti še do Tadeja, verjame, da bi bilo ogledov še več. Že tako pa je s statistiko zelo zadovoljna. »Profil ima trenutno več kot 65 tisoč sledilcev, velika večina je moških. Poleg Slovencev je največ Italijanov (13 odstotkov), sledijo Francozi in Španci (8,1 odstotka), Brazilci (5,4 odstotka) ... Kar 25 odstotkov sledilcev je starih med 45 in 54 let, 24 odstotkov med 35 in 44 let, najmanj jih je starih 65 let in več,« je pojasnila.

Že več kot tisoč dvesto objav

Odkar je ustvarila profil, je na njem že več kot 1200 različnih objav. Ni pričakovala, da bodo tako gledane. »Mesečni rekord je kar 5,1 milijona ogledov. Je iz letošnjega julija, ko je potekal Tour. Najbolj gledane so objave, ki jih posnamem sama, fotografije Tadeja z dirk, objave, ki jih prispevajo njegovi oboževalci, in utrinki dneva, ki jih pripravim po koncu etap. V zgodbah delim tudi fotografije navijačev in najbolj gledana je iz januarja letos – Tadejevo prehitevanje članic, ki so bile na pripravah. V 24 urah je bilo 533 tisoč ogledov,« pravi.

Zaveda se, da so to njeni začetki in da je možnosti za izboljšave še veliko. Ne nazadnje je za študij izbrala program marketing, družbeni mediji in odnosi z javnostmi. Uspešno je zaključila prvi letnik. Navijaška stran Tadeja Pogačarja ni edina, ki jo ureja. Vzpostavila jo je tudi za navijače Luke Mezgeca – Mezgec fan na Instagramu. »Ogledov je manj, a še vedno veliko. V zadnjih tridesetih dneh petdeset tisoč. Luka mi je bil legenda že, ko je bil še gorski kolesar, mi je nekakšen idol, ne samo športno – je sproščen, simpatičen. Tudi za ta profil z veseljem skrbim. Objave pripravljam še za Občino Kamnik, Kolesarsko zvezo Slovenije in na Facebooku za stran​ SloCycling, ki jo sicer ureja moj oče Metod. Vse to mi v dnevu vzame kar veliko ur. Ne želim pa biti dekle, ki bi bilo po cele dneve na telefonu, tako da za zdaj ne razmišljam, da bi si naložila še dodatno delo – razen če bi dobila kakšen zanimiv projekt z mojega področja, seveda. Z veseljem bi se ga lotila,« pove nasmejana.

Želi ostati povezana s kolesarstvom

Delo razporedi tako, da se lahko ukvarja tudi s športom. Ostaja v teku na smučeh, tekmovalno bi se rada preskusila v cestnem kolesarstvu. Kolo je skorajda njen dnevni spremljevalec. Letos še raje sede nanj, saj ima novega, kot pravi zanjo najboljši model na svetu, s katerim dirkata tudi Primož Roglič in Demi Vollering, eno največjih imen v ženskem cestnem kolesarstvu. Eva je letos prekolesarila okrog sedem tisoč kilometrov.

In kaj si želi delati po koncu študija? »Skrbeti za družbena omrežja za kakšno izmed profesionalnih kolesarskih ekip, najboljših kolesarjev ali kolesark na svetu,« je takoj našla odgovor.

×