Ddr. Verena Perko je poudarila, da smo Slovenci pogosto preveč »mlačni« do ohranjanja dediščine, kulture, jezika ... / Foto: Nik Bertoncelj

Ddr. Verena Perko je poudarila, da smo Slovenci pogosto preveč »mlačni« do ohranjanja dediščine, kulture, jezika ... / Foto: Nik Bertoncelj

Pogovarjajmo se o dediščini

Dediščina je ključni temelj identitete vsake skupnosti, saj povezuje preteklost s sedanjostjo in omogoča vpogled v kulturne, družbene in naravne vrednote, ki so oblikovale našo družbo. O dediščini so pred kratkim razpravljali v Čopovi hiši.

Žirovnica – V Čopovi hiši v Žirovnici je potekala konferenca »Pogovarjajmo se o dediščini: Komu pripada 'naša' dediščina?«, ki sta jo organizirala Zavod za turizem in kulturo Žirovnica ter društvo Zlata kanglica – društvo za interpretacijo dediščine Slovenije. Dogodek je združil strokovnjake s področja kulturne dediščine in turizma z namenom spodbuditi razpravo o pomembnosti ohranjanja dediščine ter njenem vplivu na prihodnji razvoj.

Matjaž Koman, direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, je v uvodu poudaril pomen dediščine, ki ima v lokalnem okolju izjemno vrednost. »Želeli smo pripraviti dogodek, kjer bi se o dediščini lahko pogovarjala tudi širša javnost. Žirovnica je s svojimi kulturnimi zakladi odličen primer tega, kako bogato zakladnico dediščine imamo v Sloveniji. Na majhnem prostoru so se rodili velikani slovenske zgodovine, katerih zapuščina nas še danes povezuje,« je dejal Koman. Osrednji del konference je bil posvečen predavanjem in razpravam strokovnjakov s področja kulturne dediščine, ki so predstavili različne vidike njenega varovanja in promocije. Ddr. Verena Perko, predsednica društva Zlata kanglica, je v svojem predavanju poudarila, da je dediščina temelj naše identitete. »Dediščina nam omogoča, da se trdno zakoreninimo v svoji kulturi in na ta način sprejemamo premišljene odločitve. Danes, ko nas tehnologija vodi v hitro spreminjajoči se svet, se vse prevečkrat izgubljajo vrednote, ki so človeku omogočale preživetje. Izgublja se podeželje, raznolikost, s tem pa tudi dediščina, ki nas oblikuje,« je poudarila Perkova.

Konferenca je potekala v dveh sklopih predavanj. V prvem so svoja dognanja predstavili dr. Jelka Pirkovič, Matjaž Koman in dr. Milan Sagadin, udeleženci pa so si nato lahko ogledali tudi muzejsko sobo Ajdna in Čopove spominske sobe, kjer so imeli priložnost iz prve roke doživeti pomembne lokalne zgodovinske točke. V drugem sklopu so predavali dr. Karla Oder, Maja Lampret in Janez Mulej, ki so se osredotočili na izzive in priložnosti pri zaščiti ter promociji dediščine v Sloveniji. Razprava je razkrila različne poglede na vlogo dediščine v sodobni družbi ter opozorila na nujnost njenega varovanja, še posebej v času, ko se globalni trendi in spremembe vse bolj odražajo v lokalnih okoljih.