Belokranjski zeliščni vrt / Foto: arhiv avtorice
Belokranjski zeliščni vrt / Foto: arhiv avtorice
Poučni potep po Beli krajini
Društvo Sorško polje – približajmo se naravi je zadnjo soboto v septembru pripravilo tradicionalni jesenski ogled dobrih praks. Tokrat so gorenjski kmetje in vrtičkarji spoznavali pridelavo zelišč, žit, zelenjave, olj in vin.
Po Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci v Dragomlji vasi jih je popeljala Minka Kočevar. Kar 150 različnih vrst zelišč raste na eni od treh njihovih njiv, razdeljene so na grede, obdane z različnimi naravnimi materiali, največ z žaganjem in opeko. Ekološki učni vrt je zanimiv tako za šolarje kot odrasle, ki radi posegajo tudi po njihovih zdravilnih čajih in kremah.
Na družinski kmetiji Klepec na Krasincu na 35 hektarih zemljišč ekološki pridelujejo ducat različnih vrst žit. Žita sami meljejo v mlinu na kamne z zračnim hlajenjem, iz moke pa izdelujejo testenine brez jajc, tsampo z več okusi, ajdove hrustavčke, pohvalijo se s kaljenimi mokami in kosmiči. Povpraševanje po njihovih izdelkih že presega ponudbo.
Na kmetiji Škof - Šrajf v Črešnjevcu, kjer so postregli okusno enolončnico in pravo belokranjsko pogačo, gojijo predvsem zelenjavo, pečejo pecivo z malo sladkorja in brez aditivov, tam je sedež turistično-etnološkega društva, prostor za predavanja, delavnice, tečaje, srečanja in pogostitve, pod kozolcem toplarjem so razstavljeni stari kmečki stroji in pripomočki, v nekdanji majhni domačiji pa je urejen muzej s partizansko bolnišnico. Na kmetiji je tudi mogoče prespati na senu.
V ekološki oljarni Pečarič v Drašičih hladno stiskajo 22 vrst različnih olj. Sami pridelajo od 15 do 16 ton orehov. Martin Pečarič je izdelal stroj za tresenje in lovljenje orehov v »marelo«, ki ne poškoduje debel in korenin dreves. Proti pegavosti uporabljajo ekološke pripravke, kot so morske alge kelp, in po obiranju drevesa škropijo z modro galico. Na kmetiji imajo še štiristo dreves lešnikov ter nepogrešljive hruške tepke. Surovine za olja, ki jih ne pridelajo sami, kupujejo od preverjenih pridelovalcev. Njihova olja uživajo ugled in dobivajo priznanja tudi v tujini. Martin Pečarič je na degustaciji opozoril na zdravilne lastnosti posameznih olj.
Po ogledu izvira reke Krupe je avtobus ustavil še na kmetiji Prus na Krmačini, znani po vinogradniški tradiciji. O kakovosti njihovih vin iz 14 sort grozdja priča šest priznanj za vinarja leta v Sloveniji. Udeleženci so si ogledali njihovo polnilnico, skladišče in glavno klet, ki so jo leta 2000 zgradili do osem metrov po zemljo. Na degustaciji so postregli z odličnim sovinjonom, rumenim muškatom in modro frankinjo. Poleg vina pridelujejo tudi med, imajo kar dvesto čebeljih družin.
Kot vsi poprejšnji ogledi dobrih praks je tudi potep po Beli krajini udeležencem dal številna nova znanja in spoznanja, ki jih bodo lahko prenesli v svoje delo.