Miroslav Treven, novi predsednik Sončka, Gorenjskega društva za cerebralno paralizo / Foto: Arhiv Društva

Miroslav Treven, novi predsednik Sončka, Gorenjskega društva za cerebralno paralizo / Foto: arhiv društva

Treven novi predsednik (1)

»Moj glavni cilj je, da tudi v času, ko je vse težje pridobiti prostovoljce in finančna sredstva, obdržimo vse programe, ki smo jih izvajali doslej – oziroma jih še razširimo.«

V torek so v Sončku, Gorenjskem društvu za cerebralno paralizo, ki ima prostore v Kranju, odprli svoja vrata. Dogodek je potekal v sklopu svetovnega dne cerebralne paralize. Od zadnje skupščine v juniju ima društvo novega predsednika. To je dolgoletni član Miroslav Treven, oče sina s težko obliko cerebralne paralize. Nasledil je dolgoletno predsednico Mojco Velkavrh Žižek, ki ostaja aktivna članica in bo z bogatimi izkušnjami pri delovanju društva pomagala še naprej.

»Da prevzamem funkcijo predsednika, so me nagovorili prav dosedanja dolgoletna predsednica Mojca Velkavrh Žižek in še nekaj drugih vidnejših članov društva. Letos sem se namreč odločil, da zaključim kariero v podjetju, kjer sem bil zaposlen 36 let, in zato sem imel nekaj več prostega časa in sprejel povabilo,« je pojasnil novi predsednik Miroslav Treven. Dodal je, da je vodenja društva, kot je Sonček, Gorenjsko društvo za cerebralno paralizo, odgovorna in zahtevna naloga. »Še zlasti ker je dosedanja predsednica opravljala delo zelo dobro in pustila močan pečat, za kar smo ji zelo hvaležni. Na naše društvo in aktivnosti, ki jih izvajamo, se zanaša veliko ranljivih oseb in njihovih družinskih članov, zato je ta odgovornost še toliko večja.«

Društvo ima dve glavni dejavnosti. Prva je izvajanje osebne asistence, v kar je trenutno vključenih skoraj štirideset uporabnikov in osemdeset asistentov, druga pa organizacija in financiranje šol za starše otrok s posebnimi potrebami, terapevtskih kolonij ter letovanja za osebe s posebnimi potrebami, ki jih izvajajo v tesnem sodelovanju z različnimi strokovnjaki. »Šole za starše uspešno izvajamo v sodelovanju s timi razvojnih ambulant na Gorenjskem pod vodstvom dr. Andreje Kovač, poletne in zimske otroške kolonije pa tečejo v veliki večini pod vodstvom izjemno izkušene in srčne delovne terapevtke Silve Bajde. Prav posebej smo ponosni tudi na letovanje za predšolske otroke iz razvojnega oddelka vrtca Mojca, ki ga organiziramo s celotnim kolektivom tega oddelka. Z dvema terapevtskima taboroma pa tradicionalno vsako leto poskrbimo tudi za odrasle: eden je smučarski tabor na Rogli pod dolgoletnim vodstvom prof. Janeza Malija in drugi poletni, ki ga že skoraj dvajset let izvajamo v Sončkovem centru v Vrtičah. Za izvajanj teh aktivnosti je treba zagotoviti veliko prostovoljcev, ki pomagajo udeležencem pri vseh dejavnostih, in ne nazadnje finančnih sredstev, ki jih pridobimo iz različnih virov (od države, Mestne občine Kranj, donacijo enega odstotka dohodnine fizičnih oseb, s članarinami itd.). Zato je moj glavni cilj, da tudi v času, ko je vse težje pridobiti prostovoljce in finančna sredstva, obdržimo vse programe, ki smo jih izvajali doslej – oziroma jih še razširimo. Ravno tako bi želel vse člane društva, še posebno starše majhnih otrok s posebnimi potrebami, čim bolj vključiti v dejavnosti društva, druženja, izobraževanja in izmenjavo izkušenj,« je nekaj besed namenil tudi ciljem v prihodnje.

V društvu je trenutno okrog šeststo članov. »Starejša generacija smo zelo povezani in se dobivamo tudi izven društvenih dejavnosti. Za nas je bilo druženje in pogovori najpomembnejši vir informacij. Pri mlajših generacijah pa je opaziti, da dobijo zelo veliko informacij na svetovnem spletu in zaradi tega čutijo manjšo potrebo po druženju in izmenjavi izkušenj. Prepričani so, da so najpomembnejše informacije tako že pridobili. Sam menim, da je splet zelo dober in koristen vir informacij, še vedno pa ne more nadomestiti druženja ob kavi, izmenjave izkušenj in nemalokrat le pridobivanja občutka, da te nekdo posluša in da nisi edini, ki se srečuje z določenimi težavami,« je še poudaril. (Se nadaljuje)