Toni Kišek / Foto: Tina Dokl

Želi si, da bi imeli mladi več glasu

Del letošnje dvajseterice diamantnih maturantov je postal tudi Toni Kišek z Gimnazije Kranj, ki še vedno težko verjame, da je diamantnih maturantov tako malo. Kot pravi, se nikoli ni počutil kot neka izjema, samo potrudil se je po najboljših močeh.

»Pri maturi je obseg zahtevanih znanj tako širok, da se ne moreš enostavno 'napiflati' nekaj strani v učbeniku. Potrebno je ponavljanje, predvsem pa splošno razumevanje,« je skrivnost svojega uspeha razkril Toni Kišek. Kot pravi, med izpiti namreč ni dovolj časa, da bi se učil na pamet, imaš pa dovolj časa, da lahko premisliš in rešiš nalogo na podlagi vsega pridobljenega znanja. Na maturi se po njegovih besedah ne pričakuje, da znaš na pamet rešiti čisto vsako nalogo, ki je pred tabo, treba je imeti osnove, na podlagi katerih lahko z nekaj razmišljanja izpelješ rešitev. »Obenem pa ne smeš narediti preveč napak zaradi površnosti ali slabega branja navodil.«

Tako kot drugi diamantni maturanti tudi Toni Kišek poudarja, da se na maturi obrestuje predvsem vloženi trud. Kot pravi, se je najbolje učiti sproti, k čemur so jih spodbujali tudi profesorji. »Vendar se je sproti težko učiti, zato se dijaki večinoma učimo tik pred testom. A ker je razumevanje trenutne snovi nujno za nadaljnje učenje, bi svetoval vsem dijakom, da če snovi ne razumejo, naj ne odlašajo z učenjem do testa, ampak jo poskušajo čim prej ponoviti in jo razumeti. Če snovi ne razumeš v času rednega pouka, ne boš znal niti na maturi.« Prepričan je, da gimnazije mlade dobro pripravijo na življenje, ne samo s pridobljenim znanjem, ampak tudi izkušnjami, in da so na tak način gimnazijci ustrezno pripravljeni za študij na katerikoli fakulteti. »Imamo potrebna temeljna znanja in se moramo naučiti le specifičnih strokovnih znanj,« je poudaril bodoči študent fakultete za strojništvo, ki se želi izučiti za prometnega pilota. Septembra ga čaka tudi selekcijsko letenje v okviru štipendije ministrstva za obrambo, je pojasnil. Med svojimi najdaljšimi počitnicami se sicer namerava posvetiti predvsem sproščanju in konjičkom. »Najbolj vesel sem, ko lahko nekaj razstavljam ali sestavljam, popravljam, ugotavljam, kako deluje, mehansko ali elektronsko. To vključuje vse od kolesa do računalnika in 3D tiskalnika,« je razložil in dodal, da se med njegovimi konjički najdejo tudi kolesarjenje, taborjenje in letenje v simulatorju. »Čaka me še pleskanje doma ter nekaj popravil na kolesih in drugih stvareh,« je razkril načrte za počitnice.

Sam se trudi biti angažiran tudi pri vprašanjih, ki so pomembna za vse. »Največja težava pri nas je, da ljudje ne spremljajo redno politike in se angažirajo le v predvolilni kampanji, ko brez težav sprejmejo vsako delno resnico in prepustijo medijem, da oblikujejo njihovo mnenje. To pa privede do polarizacije in delitve na 'naše' in 'nenaše',« je poudaril in dodal, da bi po njegovem prepričanju morali v demokratičnem sistemu kandidate voliti predvsem po njihovih sposobnostih, ne pa strankarski pripadnosti. Meni, da bi morali več glasu dobiti tudi mladi, saj ima občutek, da njihovo prihodnost ta čas upravljajo predvsem starejši politiki, ki jim je vseeno za mlade. »V zadnjih letih se sprejema vse več odločitev s kratkotrajnimi ugodnostmi, ki pa imajo dolgotrajne negativne posledice. Zavzemam se na primer za gradnjo nuklearke, ki bo na dolgi rok popolnoma zadovoljila potrebo po elektriki, in ne za kratkotrajne rešitve s sončnimi celicami, ki potrebujejo baterije, za katere nimamo surovin,« razmišlja Toni Kišek.

×