Mira in Matjaž Chvatal / Foto: Alenka Brun

Mira in Matjaž Chvatal / Foto: Alenka Brun

Zgodba o slovenski kuhinji

Z izjemnim poudarkom na kulturni dediščini in tradicionalnih receptih knjiga Slovenska kuhinja bralca popelje na gastronomsko popotovanje po Sloveniji, ki je preplet okusov, zgodovine in preproste ljubezni do hrane. Gre za idejo o zanimivi zgodbi o slovenski kuhinji, ki se je porodila Gorenjcu Matjažu Chvatalu.

Knjiga Slovenska kuhinja je bila prvič izdana leta 2001 in je zabeležila izjemen uspeh, saj je bilo prodanih kar 18 tisoč izvodov. Po smrti Andreja A. Fritza pa sta Matjaž in Mira Chvatal poskrbela za njeno prenovo. Posodobljeno izdajo sta zakonca načrtovala že prej, a jima je to preprečila epidemija. Luč sveta je prenovljena različica tako ugledala letos.

Matjaž Chvatal je povedal, da je bilo v prvi izdaji objavljenih 140 receptov, po tehtnem premisleku sta jih štirideset izločila in dodala sto novih, tako da je zdaj v knjigi dvesto receptov. »Za marsikateri recept v stari izdaji so surovine težko dobavljive,« je pojasnil.

Lahko rečemo, da je prenovljena izdaja knjige Slovenska kuhinja izvrstna kombinacija tradicije in sodobnosti. Je tako kulinarični priročnik kot tudi kulturni zapis slovenske kuhinje.

V nadaljevanju smo izvedeli še, da sta Matjaž in Mira, preden je recept dobil mesto v prenovljeni različici, prav vsakega preizkusila v domači kuhinji. Kar tri mesece je trajalo tovrstno preizkušanje, je povedal idejni snovalec knjige. Ko je bilo najbolj vroče in so bile poleti temperature blizu 40 stopinj Celzija, se je zasmejal, sta imela na mizi martinovo gos in številne druge dobrote. Nekatere jedi sta pripravljala prvič, kak recept je bil preprost, sem ter tja jima je priprava jedi povzročala tudi preglavice. Tako sta recimo tržaške fave pripravljala večkrat, dokler nista ugotovila, da je v receptu odveč maslo. Ko sta ga izločila, so fave uspele.

Najboljše iz Slovenije

Knjiga Slovenska kuhinja je del turistične knjižne zbirke Najboljše iz Slovenije Založbe Turistika in je izšla v treh jezikih, slovenskem, nemškem in angleškem, ter je tako namenjena tako domačim kot tujim ljubiteljem slovenske kulinarike. Odziv nanjo je odličen. Zanimiva je za vsako družinsko kuhinjo. Knjiga je primerna tudi kot darilo za prijatelje, ki radi kuhajo in jih zanimajo slovenske narodne jedi.

Vsebinsko se knjiga Slovenska kuhinja osredotoča na preplet okusov, ki jih najdemo v štiridesetih različnih kulinaričnih pokrajinah Slovenije, in tako predstavlja bogato kulinarično dediščino Slovenije.

Knjiga se osredotoča na preplet okusov, ki jih najdemo v štiridesetih različnih kulinaričnih pokrajinah Slovenije z edinstvenimi prehranskimi navadami. Prinaša recepte, ki segajo od preproste kmečke kuhinje do bogatejših jedi. Recepti vključujejo stare slovenske jedi, ki so še vedno del vsakodnevne prehrane, kot tudi pozabljene kulinarične posebnosti, ki jih je vredno ponovno odkriti.

Knjiga vključuje tako stare, tradicionalne recepte kot tudi recepte za jedi, ki so še danes priljubljen del vsakdanjega jedilnika Slovencev. Gre za širok spekter slovenskih jedi, od zgodovinskih specialitet do sodobnih klasikov. Knjiga vključuje tradicionalne juhe, enolončnice, mesne in ribje jedi, priloge, kruh, štruklje, zavitke, gibanice, potice ter številne druge sladice in prigrizke. Poseben poudarek je na receptih, ki so povezani z lokalnimi običaji ter zgodovinskimi posebnostmi. Poleg tega knjiga ponuja praktične nasvete za pripravo živil, kot so domače klobase, kruh ali štruklji, kar bralca spodbuja k preizkušanju starih tehnik priprave.

Loparošnica

Zanimalo nas je, ali je v knjigi kakšna jed, ki ni tako razvpita kot potica, a je vseeno zanimiva. Mira Chvatal je omenila kobansko gibanico. »Ima pa še eno ime, in sicer loparošnica – ker so jo ponudili oziroma servirali na loparju.« Poznajo jo na levem bregu Drave proti Avstriji, jo je dopolnil Matjaž. Miri se zdi zanimiva tudi repinjača, ki je narejena iz repe. Ko je pečena, je sladka, je dodala. Spomnila se je tudi jedi, ki je zelo preprosta: kolacija. V knjigi najdete recept zanjo med kompoti. Glavni sestavini te jedi pa sta kuhano suho sadje in fižol.

Kombinacija tradicije in sodobnosti

Avtorja knjige ugotavljata, da so slovenske jedi preproste, a kljub temu zelo okusne. Poleg tradicionalnih receptov knjiga vključuje tudi sodobnejše jedi, ki jih Slovenci uživamo še danes, kar povečuje uporabnost knjige za različne priložnosti. Matjaž Chvatal je poudaril še, da je knjiga Slovenska kuhinja zasnovana tako, da podaja recepte na kratek in jedrnat način, saj je pomembno, da ljudje razumejo recept, ki ga imajo pred seboj. »Zamišljena je na način, kot je narejena vsa zbirka, katere del je,« je dodal. »Se pravi, da so informacije podane v kombinaciji besedila in fotografij, ki se medsebojno dopolnjujejo.«

Lahko rečemo, da je prenovljena izdaja knjige Slovenska kuhinja izvrstna kombinacija tradicije in sodobnosti. Je tako kulinarični priročnik kot tudi kulturni zapis slovenske kuhinje. Je nepogrešljiva za vse, ki želijo poglobljeno spoznati slovensko kulinariko ali jo predstaviti tujcem. Njeno sporočilo je preprosto: hrana je most med preteklostjo in sedanjostjo, med generacijami in kulturami.