Ekipa OŠ Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica je osvojila bronasto kuhalnico. / Foto: Alenka Brun

Ekipa OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica je osvojila bronasto kuhalnico. / Foto: Alenka Brun

Zlata kuhalnica

Mladi kuharski talenti so na državnem tekmovanju Zlata kuhalnica navdušili s tradicionalnimi jedmi, ustvarjalnostjo in jesensko obarvanimi pogrinjki.

V oktobru so po vsej Sloveniji potekala regijska tekmovanja za letošnjo že 16. Zlato kuhalnico, priljubljeno tekmovanje mladih kuharskih talentov. Tekmovanje je namenjeno učencem osnovnih šol od 6. do 9. razreda, vključuje pa pisni izdelek in pripravo določenih nacionalnih jedi. Tako so letos osnovnošolci pripravljali ajdove žgance, gobovo enolončnico ter osvežilni jabolčno-hruškov smuti. Poskrbeti pa so morali tudi za pogrinjke in mize, kjer so svoj obrok predstavili oziroma bolj razstavili. Jesenskega pridiha pri tem ni manjkalo.

Zlata kuhalnica je projekt, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s Turistično-gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Z njim spodbujajo osnovnošolce k odkrivanju veselja do kuharskih in gostinskih poklicev.

Zlato, srebro in bron

Z regijskih tekmovanj so se najboljše ekipe uvrstile na državno tekmovanje, ki je potekalo nedavno na Dnevih slovenskega turizma v okviru 72. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije. Med dvanajstimi ekipami sta gorenjske barve zastopali dve ekipi osnovnošolcev: ekipa OŠ Preska iz Medvod, ki je na koncu prejela srebrno priznanje, ter ekipa OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, ki je osvojila bronasto kuhalnico. Zlata kuhalnica pa je šla letos v Ilirsko Bistrico, osvojila jo je ekipa OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad. Srebrno si je prikuhala ekipa iz OŠ Kašelj (Ljubljana Polje).

Mladi kuharji so za nagrado prejeli kuharske tečaje pri uveljavljenih slovenskih kuharskih mojstrih. Uroš Štefelin bo tako v radovljiški Hiši Linhart gostil prejemnike zlate kuhalnice, Igor Jagodic v ljubljanski restavraciji Strelec prejemnike srebrne kuhalnice, Mojmir Šiftar pa ravno tako v Ljubljani, v restavraciji Pen Klub, prejemnike bronaste kuhalnice.

Številna tekmovanja

V času, ko je na Brdu potekalo državno tekmovanje Zlata kuhalnica, so pod istim šotorom in okriljem omenjenega zbora tekmovali še zaposleni v turistično-gostinskih podjetjih ter dijaki srednjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem. Strokovna tekmovanja so bila sicer dva dni, na njih je sodelovalo več kot dvesto tekmovalcev, udeležili pa so se jih tudi dijaki iz tujine. Tekmovanja so potekala v različnih kategorijah, v času našega obiska je ravno potekalo tekmovanje v pripravi in postrežbi kave. Ponovno so tekmovali v poznavanju slovenskih vin, prvič pa je potekalo tekmovanje turističnih agentov, pomerile so se sobarice, tekmovali so v pripravi jedi po naročilu, burgerjev, mešanju pijač ... Tekmovali so hotelski receptorji, na primer. Seveda ni manjkalo obtekmovalnih dogodkov, podelili pa so tudi številna priznanja.