(Se) gremo bikat ali bajkat?

Ko sem lani hodil po pohodniški poti Juliana Trail, sem se večkrat vprašal, kaj pravzaprav počnem. Trajlam ali trailam okrog juliskih (namerno pišem z malo začetnico, ker lastno ime »juliski« ne obstaja) Alp ali pa morda preprosto hodim oz. potujem po Julijani?

Potem ko sem pred kratkim prebral novico o odprtju »Juliana Bike«, pa se mi postavlja cela vrsta vprašanj. Torej poimenovanje »Juliana Trail« ni bil nekakšen enkraten spodrsljaj, ampak gre, kot kaže, za trend oziroma strategijo v našem turizmu.

Narod hlapcev? Cankarjevo delo Hlapci, v katerem Slovence marsikdo prepozna kot narod hlapcev, mi ni bilo nikoli pri srcu. Pa čeprav sem kot zdomec nekaj let (za odlično plačilo) »hlapčeval« v sosednji državi. Ko pri imenovanju tipično slovenskih stvari skušamo neomejeno streči tujim gostom, pa zaslutim, da ima naš priznani pisatelj z Vrhnike nemara prav.

Sramovanje lastne majhnosti? »Stati inu obstati« je zapisal Primož Trubar v prvi slovenski knjigi. In mi smo obstali. Bodimo ponosni na to in se zavedajmo, da nam je to uspelo zlasti zaradi našega jezika, ki je v marsičem poseben, edinstven in lep. Ne žagajmo si te veje, na kateri sedimo na drevesu jezikov, da ne bomo strmoglavili v jezero nekakšne mednarodne angleščine, ki preti, da bo to drevo poplavila.

Čim večji komercialni uspeh – ampak kako ga doseči? Kaj pričakuje turist oz. gost iz tujine, ko pride v Slovenijo? Menim, da so tisti, ki si želijo spoznati deželo v njenih posebnostih in raznolikostih, še vedno v večini. In so se pripravljeni tudi malo potruditi, da jih razumejo. Pokusijo slovenske narodne jedi, občutijo zven našega jezika, pridejo v stik z domačini. Pri slednjem nimajo težav, saj je znanje tujih jezikov med Slovenci na zavidljivi ravni. Seveda je prav, da so jim vse informacije dostopne tudi v tujih jezikih, ampak, prosim, ne izpuščajte slovenščine! Tudi zaradi nas, Slovencev.

Omalovaževanje domačih pohodnikov in kolesarjev? Več kot polovica pohodnikov, ki sem jih srečal na Julijani, so bili Slovenci. Podobno bo verjetno tudi na tako imenovanem »Juliana Bike«. Ali si res ne zaslužimo slovenskega imena poti? Alpe Adria Trail se razteza čez tri države (Avstrija, Slovenija in Italija). Zato je v tem posebnem primeru poimenovanje poti v nevtralnem, četrtem jeziku smiselno.

Kaj nas čaka? Na misel mi pridejo številne slovensko poimenovane prireditve, v bližnji okolici npr. Festival čokolade, Noč na jezeru, Čipkarski dnevi itd. Ta imena so mi všeč in upam, da ne bomo nekoč imeli »chocolate festival«, »night on the lake«, »lacework days«...

Upam, da si kdo od bralcev postavlja še kakšno drugo vprašanje poleg vprašanja »Zakaj neki nam neki Andrej teži s to svojo slovenščino?«.

Andrej Primc, Lancovo

Oddaj svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/32

sobota

16/33

nedelja

17/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Hrušica, 27. julij 2024

Spominska slovesnost na Belem polju

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 28. julij 2024

Romarska maša

IZLETI / Kranj, 30. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 06:47, 22. julij

Pričakoval bi, da bi analizo in expertizo Gorenjci, zgornji, spodnji, osrednji, skratka Kranjci. Tko se je pa ta vlada zatekla k Primorcem. ...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...