Zapisani recept je za en jabolčni zavitek, na delavnici sta šla dva v isti pekač in nato v pečico. / Foto: Alenka Brun

Jabolčni zavitek in vaniljevi rogljički

V Salzburgu smo se udeležili tudi kuharske delavnice v kuharski šoli Edelweiss, kjer smo z vodjo delavnice Martinom pripravljali vaniljeve rogljičke in jabolčni zavitek. Ta je precej različen od tistega, ki smo ga vajeni iz naših kuhinj. Sestavine so podobne, priprava je drugačna. Delavnica je potekala v angleščini, na lokaciji t. i. Klausentor v Salzburgu.

Za jabolčni zavitek potrebujemo 210 g moke (najbolje takšne za pico), osmino litra vode, žlico sončničnega olja in sol. Iz teh sestavin pripravimo testo, medtem ko nadev pripravimo posebej. Zanj potrebujemo: 60 g drobtin, 45 g masla, 5–6 srednje velikih jabolk, 50–100 g sladkorja, cimet, rum in rozine.

Najprej v ponvi segrejemo maslo in na njem do zlato rjave barve popražimo drobtine. Ponev odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi. Jabolka olupimo in razrežemo na 35 milimetrov debele rezine. V posodi jih zmešamo s sladkorjem, cimetom, rumom in rozinami. Količina cimeta, ruma in rozin je stvar okusa, rozine lahko tudi izpustimo.

Sledi priprava testa. Zmešamo moko, vodo, olje in rum. Testo gnetemo toliko časa, da postane svilnato. Premažemo ga z oljem, pokrijemo in pustimo počivati dve uri.

Sledi (dobesedno) raztegovanje testa. Večjo čisto kuhinjsko krpo razgrnemo po mizi, jo pomokamo, nanjo položimo testo in ga zvaljamo do velikosti pice. Na vrsti je raztegovanje. Tega se lotimo tako, da najprej iz obeh rok naredimo pest, palce skrijemo pod druge prste ter previdno sežemo pod testo. Rahlo ga dvignemo in začnemo raztegovati v vse smeri. Cilj je, da postane tanko kot papir in prekrije površino kuhinjske krpe. Mogoče vam uspe že prvič, sem ter tja pa se tudi zgodi, da se strga, a nič zato. Vse luknje lahko »pokrpamo«. Na koncu testo s prsti malo raztegujemo še po robovih, odvečne dele odrežemo. Nato na eno stranico testa stresemo pripravljen nadev, po testu enakomerno razporedimo še drobtine, prepražene na maslu, ter žlico stopljenega masla. Zavijanje začnemo tako, da najprej prepognemo levo in desno stran testa, zavitek pa zvijemo s pomočjo krpe, stran od sebe s strani nadeva. Robove stisnemo. Zavitek položimo v pekač, premazan z maslom, po vrhu pa ga ravno tako premažemo s stopljenim maslom. Pečico predhodno segrejemo na 200 stopinj Celzija, zavitek pečemo približno 40 minut. Ko ga vzamemo iz pečice, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo lahko mrzlega ali toplega. Avstrijci si ob kosu jabolčnega zavitka največkrat privoščijo vaniljevo kremo ali pa kepico vaniljevega sladoleda.

Za vaniljeve rogljičke, ki sveži kar hrustajo med zobmi, pa potrebujemo 300 g moke, 250 g masla, 100 gramov sladkorja v prahu, 100 g drobno zmletih mandljev, vaniljo in sol.

Vse sestavine zgnetemo v testo, ki naj na mrzlem počiva eno uro. Nato iz njega oblikujemo daljše svaljke, debele en centimeter, ki jih narežemo na enake manjše dele, iz katerih s prsti oblikujemo rogljičke. Mi smo za peko rogljičkov imeli poseben model, ki ga le premažeš z maslom in vanj položiš rogljičke, kar precej pohitri njihovo pripravo, več jih gre v pečico in takoj se vidi, kako je z njihovo debelino in velikostjo. Lahko uporabimo seveda tudi papir za peko in navaden pekač.

Piškote pečemo pri 180 stopinjah Celzija dobrih deset minut oziroma dokler ne postanejo rahlo rjavi. Nato zmešamo še sladkor v prahu in vaniljev sladkor ter jih še vroče povaljamo v tej mešanici, okusni pa so tako vroči in topli kot hladni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 44 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.