Avtorica knjige Vesna Kropf in kuharski mojster Uroš Štefelin na sobotni predstavitvi knjige ter noža in deske na Linhartovem trgu v Radovljici / Foto: Marjana Ahačič

Po starem in na novo

V knjigi z Michelinovo zvezdico nagrajeni kuharski mojster Uroš Štefelin predstavlja svoje recepte za jedi, ki temeljijo na tradiciji, a jih kot vedno ponudi v sodobni preobleki. Knjigo dopolnjujeta nož z lesenim ročajem in iz tepkovega lesa izdelana deska za rezanje.

Na julijski Radol'ški tržnici, ki so jo na trgu pred cerkvijo v starem mestnem jedru Radovljice organizirali preteklo soboto, so posebno pozornost namenili projektu Osrčje tradicije, v katerem so moči združili avtorica knjige Vesna Kropf, priznani kuharski mojster iz bližnje Hiše Linhart Uroš Štefelin ter kovač Franci Tičar z Jezerskega in oblikovalec lesa Jan Mihelič iz Kranja. Prvi je za projekt skoval nož iz nerjavečega jekla, drugi pa oblikoval desko za rezanje.

Koncept knjige je nekaj posebnega, saj so v njej zajeti tako Štefelinova biografija kot njegovi recepti, zraven pa še zgodbe nekaterih drugih, z njim povezanih ljudi, je na sobotni predstavitvi pojasnila avtorica Vesna Kropf. »Nekateri zanj izdelujejo pripomočke, ki jih uporablja v kuhinji in restavraciji, drugi pridelujejo sestavine, ki njegovim jedem dajejo prepoznaven okus. Obiskala pa sem tudi ljudi, ki z Urošem nimajo neposredne povezave, a so za mojo knjigo sila pomembni, saj skrbijo, da se bo tradicija, ki jo živijo, ohranila tudi za naše zanamce.«

Poudarila je, da je s projektom, ki temelji na Štefelinovi izjemni kulinariki – in osebnosti – želela modrosti naših prednikov usmeriti v vizije naslednikov. »Rdeča nit knjige so ljudje, njihovo delo z rokami, glavna pa je zgodba Uroša Štefelina z njegovimi recepti, 14 jih je, v katerih združuje stare recepte in jih sladokuscem ponudi v sodobni preobleki,« je pojasnila.

»Recepti so avtorski, a niso zapleteni; zasnovani so tako, da omogočajo uporabo sestavin, ki so sezonske in jih poznamo, pa seveda pripravo jedi tudi v domačih kuhinjah,« je zagotovil Štefelin.

»Bistvo pri vsem je vsekakor tradicija, ki pa je nismo posnemali, temveč vzeli za osnovo in nadgradili skozi oči današnjega človeka. Tako jo tudi razumemo v naši restavraciji,« je poudaril na predstavitvi. »Ne nazadnje čez leta ljudi ne bo zanimalo le, kako so jedli naši predniki, ampak tudi to, kako smo jedli mi.«

Knjigo z naslovom Osrčje tradicije in podnaslovom Po poteh kuharskega mojstra Uroša Štefelina dopolnjujeta unikatno zasnovani nož in lesena deska; slednja je, tako kot ročaj noža, izdelana iz tepkovega lesa. Je iz nastajajoče zbirke; tokrat je, kot pojasnjuje avtorica, v ospredje postavljen Uroš Štefelin, sicer pa so v njej še zgodbe ljudi, ki gojijo in živijo tradicijo zgornjega in osrednjega dela Gorenjske. Kot je povedal Štefelin, načrtujejo prevod v angleški jezik, zaradi česar bo, je prepričan, zanimiva tudi za turiste oziroma obiskovalce, saj jo bodo lahko uporabljali kot vodnik po pristni Gorenjski.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

delno oblačno
vlažnost: 48 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

17/28

ponedeljek

16/29

torek

16/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2024

Razstava Martina Ramoveša

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 28. julij 2024

Romarska maša

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 06:47, 22. julij

Pričakoval bi, da bi analizo in expertizo Gorenjci, zgornji, spodnji, osrednji, skratka Kranjci. Tko se je pa ta vlada zatekla k Primorcem. ...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...