Zanimivosti

V prejšnjih Deželnih novicah so se predstavniki Društva gibanja proti širitvi in hrupu letališča Lesce podpisali pod nekaj zanimivih izjav. Poglejmo si le tri.

Zapisali so, da so Nemci zaprli letališče Tempelhof kljub slavnejši zgodovini od leške. V njihovo veselje lahko napišem, da bodo čez dve leti zaprli še eno mednarodno letališče – Tegel in namesto tega odprli novo Berlin-Brandenburg. V krogu s premerom 100 kilometrov, ki ga pokriva berlinski radar, bosta tako ostali dve mednarodni letališči z vsaj štirimi stezami dolžine nad tri tisoč metrov, zraven pa še pet letališč z asfaltnimi stezami povprečne dolžine nad 1600 metrov. Poleg tega je še devet letališč s travnato stezo povprečne dolžine okrog tisoč metrov. Če temu dodamo še pet ločenih helikopterskih baz, končamo pri 21 lokacijah namenjenih letalski dejavnosti. Povprečna razdalja med letališči je torej manj kot 18 kilometrov. Slovenija s trikratno površino premore petnajst letališč. Gostota letališč je pri nas več kot štirikrat manjša?!
 
Tudi kar se tiče centra tehničnega izobraževanja, je njihovo stališče zelo zanimivo. Ne da bi vprašala njih, nimava o tem pravice razmišljati niti župan niti jaz. Kolikor se spoznam na demokracijo, je župan najvišji predstavnik lokalne skupnosti, izvoljen po volji večine volivcev. Najbrž ima pravico razmišljati tudi spraševanja za dovoljenje neko civilno iniciativo, ki skuša rušiti popolnoma zakonito dejavnost. Tudi sam sem odgovoren upravnemu odboru in občinskemu svetu, da bom zavod vodil v skladu z zakonodajo in njihovimi odločitvami. Ljubiteljska letalska dejavnost je ustvarila znatno število delovnih mest, ki nam v tej situaciji pridejo zelo prav. Zanimanje za tehnične dejavnosti je veliko, cela Gorenjska pa ne premore prostora, na katerem bi ljubitelji na praktičnih in atraktivnih primerih izpopolnjevali svoje znanje. Tak način dela zagotavlja sveže ideje in posledična delovna mesta. V končni fazi so tudi vsi okoljevarstveni ukrepi povezani z nekimi tehničnimi rešitvami. Izjema so seveda ukrepi, ki nam jih ponuja civilna iniciativa. Malo pobrskajte po spominu, kdaj so zapisali kakšen predlog za izboljšanje gospodarskega stanja. Ne bo lahko.
 
Zanimiv je tudi pogled na letalsko »adrenalinsko samozadovoljevanje« uporabnikov letališča in njihove športne uspehe. To počenjajo v skladu z veljavno zakonodajo in njihovi uspehi so nam (večini) v ponos. Nekatere to moti in poskušajo popolnoma legitimno dejavnost ovirati. To je poseganje v zakonite pravice uporabnikov letališča. Podobno bi bilo, če bi skupina nekadilcev vdrla v kadilnico in začela preganjati kadilce iz njim namenjenega prostora ali pa jim določati, kdaj in kaj lahko kadijo. Država je določena področja pač namenila za razvoj letalske dejavnosti (Sklep Vlade RS - ULRS 78/06). Večini ljudi je to jasno. Nekateri te kulture žal nimajo. Stvari, ki bi ustrezale vsem, so redke. O spornih se ljudje lahko argumentirano pogovorijo ali pa upoštevajo zakone. Ker v našem primeru argumentiran pogovor očitno ni mogoč, bomo pač upoštevali zakonodajo.
 
Pavel Škofic
direktor ALC Lesce JGZ
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/32

sobota

16/33

nedelja

17/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Hrušica, 27. julij 2024

Spominska slovesnost na Belem polju

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 28. julij 2024

Romarska maša

IZLETI / Kranj, 30. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 06:47, 22. julij

Pričakoval bi, da bi analizo in expertizo Gorenjci, zgornji, spodnji, osrednji, skratka Kranjci. Tko se je pa ta vlada zatekla k Primorcem. ...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...