Testo za pico kot iz picerije

Pica je ena tistih jedi, ki jo obožujejo vse generacije. Res je, da se nam velikokrat zdi prava pica le tista iz picerije, pa vendar lahko z nekaj triki dobimo tako pico tudi iz domače pečice. Čeprav je videti postopek na prvi pogled dokaj zapleten, pa v resnici ni. Le malo vnaprej moramo načrtovati, kdaj želimo imeti pico na jedilniku, saj testo dalj časa vzhajamo v hladilniku.

Za pripravo testa za domačo pico potrebujemo: 1 kg bele moke, 6,5 dl vode, šestino kocke svežega kvasa (približno 7 g), 20 g soli (2 žlički), 2 žlici olivnega olja.

Moko presejemo in vanjo nadrobimo kvas ter zalijemo z vodo in prilijemo olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Ko nastane kepa testa, gnetemo še 3 minute. Nato dodamo še sol in vse skupaj gnetemo še 10 minut. Testo prestavimo v posodo, ki smo jo premazali z malo olja. Posodo zapremo in jo pustimo stati na sobni temperaturi približno 6 ur, nato pa jo za od 24 do 48 ur postavimo v hladilnik. Pet ur pred peko vzamemo testo iz posode ter ga razdelimo na šest enakih delov (en del tehta približno 270 g). Vsak del testa oblikujemo v majhen hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, ki smo ga potresli z moko. Hlebčke pokrijemo s folijo ali čisto kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. Pekač s pokritimi hlebčki pustimo stati približno 5 ur na sobni temperaturi. Nato iz vsakega hlebčka na pomokani površini oblikujemo pico. Pico premažemo s paradižnikovo omako in jo obložimo po želji, vendar z dodatki ne pretiravamo. Pri dobri pici velja pravilo »manj je več«. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo. Pico pečemo od 5 do 10 minut. Točen čas je odvisen od pečice in pekača oziroma plošče.

Nasvet: Ker testo dolgo vzhaja in fermentira, je taka pica lažje prebavljiva in ne obleži v želodcu. Pri peki pice je bistvena visoka temperatura pečice. Domače pečice ne morejo doseči tako visokih temperatur, a lahko vseeno dosežemo, da spečemo dobro pico. Pomagamo si z glineno ploščo, ki jo segrejemo skupaj s pečico na najvišji temperaturi, ki jo razvije pečica. Če plošče nimamo, uporabimo narobe obrnjen veliki pekač pečice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno jasno
vlažnost: 68 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/27

četrtek

14/30

petek

16/32

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 28. julij 2024

Romarska maša

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 06:47, 22. julij

Pričakoval bi, da bi analizo in expertizo Gorenjci, zgornji, spodnji, osrednji, skratka Kranjci. Tko se je pa ta vlada zatekla k Primorcem. ...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...