![](/storyimage/GG/20240711/C/240719969/AR/0/AR-240719969.jpg&MaxW=640&MaxH=360&ImageVersion=online_L1&lastmodified=DT20240711102929)
Po starem in na novo
V knjigi z Michelinovo zvezdico nagrajeni kuharski mojster Uroš Štefelin predstavlja svoje recepte za jedi, ki temeljijo na tradiciji, a jih kot vedno ponudi v sodobni preobleki. Knjigo dopolnjujeta nož z lesenim ročajem in iz tepkovega lesa izdelana deska za rezanje.
Na julijski Radol'ški tržnici, ki so jo na trgu pred cerkvijo v starem mestnem jedru Radovljice organizirali preteklo soboto, so posebno pozornost namenili projektu Osrčje tradicije, v katerem so moči združili avtorica knjige Vesna Kropf, priznani kuharski mojster iz bližnje Hiše Linhart Uroš Štefelin ter kovač Franci Tičar z Jezerskega in oblikovalec lesa Jan Mihelič iz Kranja. Prvi je za projekt skoval nož iz nerjavečega jekla, drugi pa oblikoval desko za rezanje.
Koncept knjige je nekaj posebnega, saj so v njej zajeti tako Štefelinova biografija kot njegovi recepti, zraven pa še zgodbe nekaterih drugih, z njim povezanih ljudi, je na sobotni predstavitvi pojasnila avtorica Vesna Kropf. »Nekateri zanj izdelujejo pripomočke, ki jih uporablja v kuhinji in restavraciji, drugi pridelujejo sestavine, ki njegovim jedem dajejo prepoznaven okus. Obiskala pa sem tudi ljudi, ki z Urošem nimajo neposredne povezave, a so za mojo knjigo sila pomembni, saj skrbijo, da se bo tradicija, ki jo živijo, ohranila tudi za naše zanamce.«
Poudarila je, da je s projektom, ki temelji na Štefelinovi izjemni kulinariki – in osebnosti – želela modrosti naših prednikov usmeriti v vizije naslednikov. »Rdeča nit knjige so ljudje, njihovo delo z rokami, glavna pa je zgodba Uroša Štefelina z njegovimi recepti, 14 jih je, v katerih združuje stare recepte in jih sladokuscem ponudi v sodobni preobleki,« je pojasnila.
»Recepti so avtorski, a niso zapleteni; zasnovani so tako, da omogočajo uporabo sestavin, ki so sezonske in jih poznamo, pa seveda pripravo jedi tudi v domačih kuhinjah,« je zagotovil Štefelin.
»Bistvo pri vsem je vsekakor tradicija, ki pa je nismo posnemali, temveč vzeli za osnovo in nadgradili skozi oči današnjega človeka. Tako jo tudi razumemo v naši restavraciji,« je poudaril na predstavitvi. »Ne nazadnje čez leta ljudi ne bo zanimalo le, kako so jedli naši predniki, ampak tudi to, kako smo jedli mi.«
Knjigo z naslovom Osrčje tradicije in podnaslovom Po poteh kuharskega mojstra Uroša Štefelina dopolnjujeta unikatno zasnovani nož in lesena deska; slednja je, tako kot ročaj noža, izdelana iz tepkovega lesa. Je iz nastajajoče zbirke; tokrat je, kot pojasnjuje avtorica, v ospredje postavljen Uroš Štefelin, sicer pa so v njej še zgodbe ljudi, ki gojijo in živijo tradicijo zgornjega in osrednjega dela Gorenjske. Kot je povedal Štefelin, načrtujejo prevod v angleški jezik, zaradi česar bo, je prepričan, zanimiva tudi za turiste oziroma obiskovalce, saj jo bodo lahko uporabljali kot vodnik po pristni Gorenjski.