Avtorica knjige Vesna Kropf in kuharski mojster Uroš Štefelin na sobotni predstavitvi knjige ter noža in deske na Linhartovem trgu v Radovljici / Foto: Marjana Ahačič

Po starem in na novo

V knjigi z Michelinovo zvezdico nagrajeni kuharski mojster Uroš Štefelin predstavlja svoje recepte za jedi, ki temeljijo na tradiciji, a jih kot vedno ponudi v sodobni preobleki. Knjigo dopolnjujeta nož z lesenim ročajem in iz tepkovega lesa izdelana deska za rezanje.

Na julijski Radol'ški tržnici, ki so jo na trgu pred cerkvijo v starem mestnem jedru Radovljice organizirali preteklo soboto, so posebno pozornost namenili projektu Osrčje tradicije, v katerem so moči združili avtorica knjige Vesna Kropf, priznani kuharski mojster iz bližnje Hiše Linhart Uroš Štefelin ter kovač Franci Tičar z Jezerskega in oblikovalec lesa Jan Mihelič iz Kranja. Prvi je za projekt skoval nož iz nerjavečega jekla, drugi pa oblikoval desko za rezanje.

Koncept knjige je nekaj posebnega, saj so v njej zajeti tako Štefelinova biografija kot njegovi recepti, zraven pa še zgodbe nekaterih drugih, z njim povezanih ljudi, je na sobotni predstavitvi pojasnila avtorica Vesna Kropf. »Nekateri zanj izdelujejo pripomočke, ki jih uporablja v kuhinji in restavraciji, drugi pridelujejo sestavine, ki njegovim jedem dajejo prepoznaven okus. Obiskala pa sem tudi ljudi, ki z Urošem nimajo neposredne povezave, a so za mojo knjigo sila pomembni, saj skrbijo, da se bo tradicija, ki jo živijo, ohranila tudi za naše zanamce.«

Poudarila je, da je s projektom, ki temelji na Štefelinovi izjemni kulinariki – in osebnosti – želela modrosti naših prednikov usmeriti v vizije naslednikov. »Rdeča nit knjige so ljudje, njihovo delo z rokami, glavna pa je zgodba Uroša Štefelina z njegovimi recepti, 14 jih je, v katerih združuje stare recepte in jih sladokuscem ponudi v sodobni preobleki,« je pojasnila.

»Recepti so avtorski, a niso zapleteni; zasnovani so tako, da omogočajo uporabo sestavin, ki so sezonske in jih poznamo, pa seveda pripravo jedi tudi v domačih kuhinjah,« je zagotovil Štefelin.

»Bistvo pri vsem je vsekakor tradicija, ki pa je nismo posnemali, temveč vzeli za osnovo in nadgradili skozi oči današnjega človeka. Tako jo tudi razumemo v naši restavraciji,« je poudaril na predstavitvi. »Ne nazadnje čez leta ljudi ne bo zanimalo le, kako so jedli naši predniki, ampak tudi to, kako smo jedli mi.«

Knjigo z naslovom Osrčje tradicije in podnaslovom Po poteh kuharskega mojstra Uroša Štefelina dopolnjujeta unikatno zasnovani nož in lesena deska; slednja je, tako kot ročaj noža, izdelana iz tepkovega lesa. Je iz nastajajoče zbirke; tokrat je, kot pojasnjuje avtorica, v ospredje postavljen Uroš Štefelin, sicer pa so v njej še zgodbe ljudi, ki gojijo in živijo tradicijo zgornjega in osrednjega dela Gorenjske. Kot je povedal Štefelin, načrtujejo prevod v angleški jezik, zaradi česar bo, je prepričan, zanimiva tudi za turiste oziroma obiskovalce, saj jo bodo lahko uporabljali kot vodnik po pristni Gorenjski.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 48 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Kmete moti trasa plinovoda / 17:31, 16. julij

Vse to se dogajo ker službe MO Kranj ne sčitijo interesa občanov.Ne vem ali je ležernost ali strokovnost ljudi ki zasedajo ključna delavna...

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?