Saga o novi regijski bolnišnici: gradovi v oblakih?

Projekt nove regijske bolnišnice na Gorenjskem se vleče že leta, podobno kot pripoved o mitični jari kači. Najnovejša ekonomska in prostorska analiza navaja, da sta najprimernejši lokaciji Radovljica in Kranj. A ob pregledu te analize je jasno, da se je osredotočila predvsem na statistične podatke, kot so stroški in prostorske možnosti, ter zanemarila pomembne vidike realnega življenja.

Menim, da je ta analiza le še en dokaz o birokratski odtujitvi od realnosti. Namesto da bi se resno posvetili vprašanju, kako bo nova bolnišnica vplivala na življenja ljudi, je vse skupaj videti kot nov politični spomenik. Ne smemo pozabiti, da mora biti nova bolnišnica predvsem v službi ljudi, in ne le še ena zgradba v političnem portfelju.

Analiza in pristojno ministrstvo pri tem projektu gradita gradove v oblakih. Sprejeti pristop ogroža varnost državljanov, saj zanemarja ključna varnostna vprašanja. Prvo dejstvo, ki ga analiza ne poudarja, je prisotnost dveh ključnih infrastrukturnih objektov v jeseniški občini – avtocestnega in železniškega predora, ki bosta kmalu dvocevna. V času turistične sezone se lokalne ceste skozi Jesenice spremenijo v eno samo kolono in zastoj. Selitev bolnišnice v Radovljico ali Kranj bi v primeru hujših nesreč podaljšala dostopni čas do teh objektov, kar bi lahko imelo resne posledice za varnost.

Poleg tega analiza popolnoma spregleda vizijo razvoja javnega zdravstva na Gorenjskem. Pristojno ministrstvo molči o nadaljnjem obstoju klinike na Golniku in morebitnih zasebnih klinikah v regiji, kar je ključno z vidika kadrovskega popolnjevanja. Sedanja bolnišnica na Jesenicah ima zaradi pomanjkanja kadra že dalj časa zaprte nekatere oddelke. Selitev bolnišnice v Kranj bi lahko povzročila še večje pomanjkanje, saj je Kranj prometno dobro povezan z Ljubljano, kar pomeni, da bi večina kadra videla novo bolnišnico le kot odskočno desko za zaposlitev v Ljubljani, kjer so boljše možnosti za strokovni razvoj in zaslužek.

Tretji pomemben vidik so cene stanovanj in njihova dostopnost. Na Jesenicah so cene stanovanj nižje kot v Radovljici ali Kranju, kar pomeni boljše bivalne pogoje za kadre. Dostop do vrtcev in šol je na Jesenicah prav tako boljši, kar je ključno za normalno življenje zdravstvenega osebja. A analiza tudi tega ne omenja.

Pomembno je, da se pri načrtovanju nove bolnišnice upošteva življenje ljudi, in ne le številke. Postavljanje novih zidov brez upoštevanja kadrovskih in življenjskih potreb bo vodilo le v prazne stavbe. Zato bi bilo smiselno, da pristojni premislijo svoj pristop in se osredotočijo na resnične potrebe regije, namesto da ustvarjajo še en politični spomenik.

Dr. Borut Stražišar

Oddaj svoj komentar

Kranj 22°

zmerno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

16/30

petek

17/32

sobota

17/33

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Žabnica, 9. avgust 2024

Gasilski veselici v Žabnici

GLASBA / Završnica, 9. avgust 2024

Koncert Mi2 in Dan D

PRIREDITVE / Žabnica, 10. avgust 2024

Gasilski veselici v Žabnici

PREDAVANJA / Zgornje Gorje, 12. avgust 2024

Opravila v nasadu jagodičevja

IZLETI / Cerklje, 13. avgust 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Koroška Bela, 14. avgust 2024

V mozaiku spomina

PRIREDITVE / Dobrla vas, 14. avgust 2024

Gorenjski večer

 

 
 

 

 
 
 

Sto novih parkirišč v Bohinju / 06:34, 8. avgust

A niso rekli, da bodo pri rondoju Avsenik naredil P+R za Bled in Bohinj?

Ali se tudi v Kranju obeta jeseniški scenarij / 23:13, 7. avgust

Pa naj naredijo mestno podjetje za prevoze, bo še strošek kranvaja in subvencij do Golnika manjši.

Kokro obiskal minister z ekipo / 11:00, 7. avgust

Kar se ta vlada dotakne, postane polomija. Ko bodo občine same popravile, se bodo prišli slikat in sončat tile kekci nesposobni. Treba jih je čimprej nagnati iz foteljev

Propadajoči biser / 10:31, 7. avgust

Po Bledu so ulice, brez izhoda, nekatere ozke in ker ni lastnikov ni obrezanih živih mej, neprevozne. Oddaja se vsaka luknja, ljudje se odse...

Propadajoči biser / 08:32, 7. avgust

Saj na Bledu je še nekaj razvalin; tudi ob samem robu jezera. Pa ni nobene panike. Rondo bo edini del južne obvoznice, ki bo zgrajen. Država...

Propadajoči biser / 21:07, 6. avgust

Ta razvalina po moje je problem. Ne vem kdo je sedaj lastnik, Oman, je še? Občina Bled ni revna komuna, lahko bi za to in morda še katero sr...

Propadajoči biser / 07:13, 6. avgust

Riklijeva vila je še najmanjši problem na Bledu. Cestna in kolesarska infrastruktura je največja katastrofa najlepše vasi v Sloveniji.